高中英语 语篇提能6.4 外研版必修3Ⅰ.完形填空A group of graduates got together to visit their old university professor.The conversation soon turned into __1__ about stress in work and life. Offering his __2__ coffee, the professor went to the kitchen and __3__ with a large pot of coffee and a variety of cups — porcelain, plastic, glass, crystal — telling them to __4__ themselves to the coffee.When all had a cup of coffee in __5__, the professor said, “If you have __6__, you could find all the nice-looking expensive cups have been taken up, __7__ the plain and __8__ ones. __9__ it is normal for you to want only the best for yourselves, that is the __10__ of your problems and stress.” “Be assured that the cup itself adds no __11__ to the coffee. In most __12__ it is just more expensive and in some cases even __13__ what we __14__.”“What all of you really want is coffee, not the cup, but you __15__ went for the best cups ... And then you began eyeing each other's cups.”“Now consider this: __16__ is the coffee; the jobs, money and social position are the cups. They are just __17__ to hold and contain life, and the type of cup we have does not define, nor __18__ the quality of life we live. Sometimes, by concentrating only on the cup, we __19__ to enjoy the coffee. Savor(尽情享受) the coffee,not the cups! Don't let the cups drive you ...enjoy the coffee __20__.”1.Aplaints B.pliments C.congratulations D.appreciations2.A.friends B.guests C.customers D.relatives3.A.ran B.jogged C.jumped D.returned4.A.treat B.entertain C.help D.give5.A.hand B.reach C.touch D.pany6.A.watched B.looked C.noticed D.observed7.A.leaving out B.leaving alone C.leaving behind D.leaving for8.A.dear B.lovely C.valueless D.cheap9.A.Since B.Because C.Even D.While10.A.source B.resource C.result D.consequence11.A.quantity B.taste C.colour D.quality12.A.conditions B.situationsC.cases D.ways13.A.contains B.hides C.discloses D.reflects14.A.eat B.drink C.play D.smell15.A.accidentally B.cautiously C.subconsciously D.consciously16.A.Life B.Pressure C.Work D.Youth17.A.means B.ways C.tools D.aims18.A.remain B.change C.shape D.define19.A.manage B.attempt C.fail D.acplish20.A.however B.therefore C.still D.instead答案与解析:1.解析:根据句中的stress(压力)一词以及句意“谈话一会儿就变成了各自对工作和生活中压力的抱怨”可知该空白处应该填A项plaints(抱怨)。
pliment“赞美”;congratulation“祝贺”;appreciation“欣赏,感激”答案:A2.解析:根据文章第一句可知教授的学生们去看望他,所以此处应该是教授用咖啡来招待他的客人们friend“朋友”;guest“客人”;customer“顾客”;relative“亲戚”答案:B3.解析:根据句意“教授去厨房端来一大壶咖啡”以及生活常识可知选D项run“跑”;jog“慢跑”;jump“跳”显然A、B、C三项均不符合句意答案:D4.解析:由句意“教授让他们自己享用咖啡”可知选Chelp oneself to sth.意为“自用,自取(食物、饮料等)”treat sb.to“款待,请某人吃”;entertain sb.to“招待,款待”;give sb.sth.“给某人某物”A、B、D三项都不符合语境答案:C5.解析:根据语境可知本句意为“当所有学生手中都有了一杯咖啡后,教授发话了”in hand“在手中”;in reach“够得着”;in touch“能达到的,联系,在能接触到之处”;in pany“一起”根据句意可知选A答案:A6.解析:根据句意“如果你们注意一下,就会发现所有好看的昂贵的杯子都被挑走了,剩下的只是那些普通的和便宜的。
可知选noticed(注意)watch和observe都表示有意识地“观察”;look强调“看”这一动作;notice强调无意识地“注意到”由以上分析和句意可知选C答案:C7.解析:根据第6题的分析可知好看的昂贵的杯子都被挑走了,所以“剩下的只是那些普通的和便宜的了”leave out“遗漏,省去”;leave alone“不打扰,不理会”;leave behind“留下,遗留”;leave for“动身去,把……留给……”根据词组意思和句意可知选C答案:C8.解析:解析同第7题,只剩下普通的和便宜的杯子了dear“昂贵的”;lovely“可爱的”;valueless“无价值的,没用的”;cheap“便宜的”答案:D9.解析:本句句意为“当然,每个人都只想拥有最好的,这很正常,但这也是你们的问题和压力的根源所在根据句意可知前后两句之间是转折关系,只有while(然而,虽然)符合句意since“因为,既然”;because“因为,由于”;even“甚至,即使”答案:D10.解析:根据第9题的分析可知,这正是问题和压力的根源所在source“来源,源头,根源”;resource“资源”;result“结果”;consequence“结果,后果”。
故选A答案:A11.解析:根据后文和常识可以猜测本句意思为“可以肯定的是,杯子本身与咖啡品质毫无关系”quantity“数量”;taste“味道,滋味”;colour“颜色”;quality“质量,品质”答案:D12.解析:“in most ______”与本句中的“in some cases”相对应,in most cases意为“在多数情况下”,故选C答案:C13.解析:本句句意为“在很多时候,杯子让咖啡更昂贵,某些时候,甚至让我们看不清我们要喝的是什么contain“包含”;hide“隐藏”;disclose“揭露”;reflect“反映,反省”由句意可知选B答案:B14.解析:根据文章中的信息可知杯子里是咖啡,与咖啡对应的应该是drink,故选B答案:B15.解析:本句句意为“其实你们真正想要的是咖啡,而不是杯子,但你们却又都下意识地去挑选最好的杯子……”accidentally“意外地,偶然地”;cautiously“谨慎地”;subconsciously“下意识地”;consciously“自觉地,有意识地”根据句意和当时情况下人的心理可知选C答案:C16.解析:本句使用比喻的修辞手法,把生活(1ife)比作咖啡,把工作、金钱和社会地位比作杯子,通过本段第二句的内容可推知选A。
答案:A17.解析:They指的是“the jobs, money and social position”,可知它们(工作、金钱和社会地位)只是维持生活的工具means/way“方式,手段”;tool“工具”;aim“目的,目标”由以上分析可知选C答案:C18.解析:本句对应11题所在的句子,由“杯子本身不会增添咖啡的品质”可知我们所拥有的杯子的类型不会限定也不会改变(change)我们生活的质量remain“保持”;shape“塑造,形成”;define“限定”根据句意和分析可知选B答案:B19.解析:通过前半句by concentrating only on the cup可知“我们只是关注杯子,结果却没能尽情享受咖啡”manage to do sth.“设法做成某事”;attempt to do“尝试做,试图做”;fail to do“没能做成”;acplish“完成,实现”答案:C20.解析:最后一句告诉我们不要成为杯子的奴隶,相反要尽情享受杯中的咖啡however“然而”,位于句末时要用逗号隔开;therefore“因此,所以”;still“仍旧,仍然”;instead“相反,反而”。
由语境可知选D答案:DⅡ.阅读理解七选五How Can I Fight Laziness?Lazy people will never amount to anything in life. However, laziness can be defeated once a few changes have been made in your mind.__1__. Many people lack sleep constantly, since they stay up too late and get up too early to prepare for work. These people have little motivation once they arrive home. Laziness works hand in hand with a lack of motivation and a tendency to put off things. By adjusting your sleep schedule to provide a few more hours of meaningful rest, you can fight laziness throughout the day.Another way to fight laziness is to change your mind from passive to active. Some people treat their lives as if they were pushed from task to task. Others take a more proactive approach, viewing each task as a challenger they must overe alone. __2__Some people fight laziness by removing the temptations that surround them. A television in the living room may provide entertainment, but watching too much TV often contributes to laziness. __3__ plete a few tasks and reward yourself with what you enjoy, such as a good dinner or a film.Laziness can also be a lasting problem at home. Couples and children may all have different energy levels, but laziness can be spread if not dealt with immediately. __4__ Be the first to collect and wash dishes after a meal. Others in the home may eventually follow your example and perform their own task. It is difficult to practice laziness when you are surrounded by motivated people.__5__ Enough exercise and a balanced diet can help you to develop a healthy lifestyle, thus enabling you to have more energy and help lift your spirits.A.To fight family laziness, set an example.B.Knowing how to fight laziness is important.C.One way to fight laziness is to get enough sleep.D.Finally, taking exercise regularly can help you fight laziness.E.With strong determination, you will be able to achieve your goal.F.Laziness sets in when you no longer feel in charge of your own life.G.Create a reward system for yourself, just as parents do for a child.答案:1-5 CFGADⅢ.短文改错I have a very embarrassing experience this evening. I saw a man at a bus stop when I was in my way back home. Though I saw him from behind, I was sure he was a friend of mine whom I hadn't seen him for a long time. I gave him a tap on his shoulder with my umbrella and shouted to him at the same time. He turned round, pletely taking by surprise. Unfortunately, he wasn't my friend but a plete stranger. He was terribly embarrassed, for I didn't know how to explain him. I could only say in the low voice, “I'm so sorry, sir.” Before that, I walked away as quick as possible.答案:I a very embarrassing experience this evening. I saw a man at a bus stop when I was my way back home. Though I saw him from behind, I was sure he was a friend of mine whom I hadn't seen for a long time. I gave him a tap on shoulder with my umbrella and shouted to him at the same time. He turned round, pletely by surprise. Unfortunately, he wasn't my friend but a plete stranger. was terribly embarrassed, for I didn't know how to explain him. I could only say in low voice, “I'm so sorry, sir.” that, I walked away as as possible.。