浙江专版)2022年高考英语一轮复习 模块仿真高考练(四)新人教版必修4一、模块语基练(满分30分)Ⅰ.单句语法填空(共10小题;每小题1分,满分10分)1.If you have no idea how to behave yourself (you) at table in an English family, please follow the host.2.To satisfy children's curiosity (curious), we'd better answer their questions patiently.3.Yuan Longping has been focusing on searching for a way to increase rice output.4.His convincing (convince) words finally made me believe that he was an honest man.5.As he works in a remote area, he visits his parents only occasionally (occasional).6.It was difficult for us to guess what Lucy's reaction (react) to the news would be.7.The soldiers fought in defence (defend) of their country's safety.8.The costal areas have mild winter, but by contrast, the central (centre) plains bee extremely cold.9.The child slipped and fell, hitting (hit) his head against the door.10.You can't imagine what difficulty I have getting (get) along with him.Ⅱ.句型转换(共5小题;每小题2分,满分10分)1.Not until she got the exciting news did Mary realize nobody was happier than she was.→It_was_not_until she got the exciting news that Mary realized nobody was happier than she was.2.Since my childhood, my parents have brought me up to respect others.→Since my childhood, my parents have brought me up to show_respect_for others.3.All women didn't have the chance to receive education in the past.→Not_all_women_had the chance to receive education in the past.4.This opportunity will not only make you happy, but it can also satisfy your curiosity.→Not_only_will_this_opportunity_make you happy, but it can also satisfy your curiosity.5.It is more likely that physically energetic children will bee healthy adults.→Physically energetic children are_more_likely_to_bee_healthy_adults.Ⅲ.补全句子(共5小题;每小题2分,满分10分)1.彼得忽然想起来明天上午有一个重要的会议要参加。
hit)It_hits_Peter_that he has an important conference to attend the next morning.2.无论你选择哪一本书,其内容都有益于你的书面英语whichever)Whichever_book_you_choose,_the content of it is of benefit to your written English.3.一旦感情被伤害了,很难去恢复,不管你做出多少努力once)Once_feelings_were_hurt,_it is difficult to recover, no matter how much effort you make.4.我们很遗憾地通知您,您的申请未通过regret)We regret_to_inform_you_that your application has been rejected.5.尽管是个孩子,他谈起话来好像大人一样as if)Child as he is, he talks as_if_he_were_an_adult.二、阅读理解(满分25分)AAnnette Larkins is an incredible woman who looks like a healthy 40yearold, although she just turned 70. She follows a special raw diet and only drinks rainwater.She looks so young that people mistake her for the daughter, when she's out with her husband of 54 years, but I suppose he isn't plaining.Mrs. Larkins says the secret to her beauty lies in her special diet, consisting of organic vegetables, fruits, seeds and nuts grown in her own garden; she calls it the “fountain of youth”.The woman doesn't touch anything that has been cooked.And another strange thing she does is to collect rainwater, to keep her garden blossoming, but also to drink. But the resident of MiamiDade County, Florida, didn't always have such a healthy lifestyle. In fact, she consumed meat regularly,as her husband used to own a meat factory way back in the 1960s. It was then that she decided to change her eating habits forever. And what a great decision that was. I mean, just look at her!When she started off, Mrs. Larkins was just looking for a few health benefits and never anticipated that she would look like a 40yearold at the age of 70. Over the 27 years, Mrs.Larkins has been eating raw food, and she has written two booklets called Journey to Health and also produced a DVD containing all her healthy secrets.Her husband, Mr. Larkins, wishes he had followed her example, because now he looks much, much older and also suffers from diabetes (糖尿病) and high blood pressure. He takes prescription medicine every day, but Annette doesn't even take an aspirin.21.What does the underlined word “it” in Paragraph 3 refer to?A.The organic food. B.Her beauty.C.Specially cooked food. D.Her raw diet.解析:选D 代词指代题。
根据第一段中的“She follows a special raw diet”及画线词所在句子的前半部分“Mrs. Larkins says the secret to her beauty lies in her special diet, consisting of organic vegetables, fruits, seeds and nuts grown in her own garden”可知,it是指上文提到的那种生吃食物的饮食,故选D项22.What kind of person does the author think Mrs. Larkins is?A.Strongwilled. B.Honest.C.Modest. D.Openminded.解析:选A 推理判断题根据第四段的倒数第三句“It was then that she decided to change her eating habits forever.”及倒数第二段第二句中的“Over the 27 years, Mrs.Larkins has been eating raw food”可知,Mrs. Larkins是一位意志坚定的人,故选A项。
23.What is the author's attitude towards Mrs. Larkins's lifestyle?A.Disapproving. B.Supportive.C.Sympathetic. D.Skeptical.解析:选B 观点态度题根据第四段最后两句“And what a great decision that was. I mean, just look at her!”及最后一段对Larkins夫妇的情况的描述可知,作者对她的这种生活方式是支持的,故选B项BWe reached the most dangerous part of the river.There were three rapids which had to be passed.The water was then low and the rocks numerous, threatening great danger to the boats.When the water is high, it is less difficult to pass, for the difference of level in the rapids bees much less, and the danger of being driven on to the rocks is also greatly decreased.The great noise caused by the falling water warned us of the closeness of the rapids, though we had heard it a long way back.At the first big fall we unloaded our boat, carrying everything on the local men's shoulders along the dangerous part of the shore; but we all returned to the boat to make our dash through the rushing water.For me it was quite a new feeling.I had full faith in the local men, especially in the expert who steered (掌舵) the boat.Drawn up to his fullest height, he looked eagerly for the best passage.This was no easy task, for not only did the steersman have to avoid the rocks which were above water, but those beneath it, which were still more dangerous, likely to turn over the boat in an instant.At first the current (水流) seemed nothing out of the mon.However, as we approached, it increased in force until it became extraordinarily strong.About 50 or 60 yards from the rapids our steersman had already made up his mind which way to take.His great object was to keep the boat going on in the current; or we would be turned over and done for!As we approached the bigger part of the fall the paddlers redoubled their efforts and our long, light, narrow boat shot like an arrow down the fall, and in an instant was righted in the water of the pool beneath.Thank goodness!24.Who might be the author?A.A skillful steersman.B.An expert paddler.C.An outdoor activity lover.D.A local travel guide.解析:选C 推理判断题。
根据全文,特别是第一段中的“We reached the most dangerous part of the river.”及第二段中的“For me it was quite a new feeling.”可知,作者可能是一位喜欢探险的户外运动爱好者故选C项25.What made the trip much more dangerous?A.The high water. B.The narrow boat.C.The big fall. D.The hidden rocks.解析:选D 细节理解题根据第二段中的“for not only did the steersman ...but those beneath it, which were still more dangerous”可知,更危险的是水面下的岩石故选D项26.What happened to the boat at last?A.It was turned over.B.It landed safe in the pool.C.It fell like an arrow.D.It went off the course.解析:选B 推理判断题。
根据最后一段的“our long, light, narrow boat ...was righted in the water of the pool beneath.Thank goodness”可知,他们的船最后安全落在(瀑布)下面的水潭上故选B项CDo you feel lucky? You probably don't.You may think you've got where you are today through willpower and hard work.We tend to overlook luck's role, and this seems to get worse the richer we get; surveys show that the wealthiest are least likely to owe their fortune to good fortune.Many such people oppose taxation (税收) and government spending; why should others get a handout (救济品) if they don't need one? More often than not, they vote against the very policies that helped them get lucky to begin with.In a recent essay from The Atlantic, Robert Frank, an economist who has studied attitudes to chance, quoted (引用) E.B.White: “Luck is not something you can mention in the presence of selfmade men.”However, if we see this just as a problem of the superrich people, we may let the rest of us off too easily.Anyone living in a highly developed economy in 2016 is already the one who benefits from luck — for example, not living in the modernday Central African Republic, where few people can live a long life.In fact, we are lucky to have been born human.You might have been a battery hen, or a mayfly with only one day to live.Our blindness to such truths isn't only because we're selfabsorbed but also we attach more significance to things that are easier to call to mind.On the one hand, it's not hard to recall countless times when you put in the effort to succeed — struggling through university finals, preparing for job interviews, tolerating a longdistance travel to work.On the other hand, it's rather difficult to realize you're privileged — like not being born in a war zone, or before antibiotics (抗生素), and so forth.27.What does the underlined sentence in Paragraph 1 mean?A.Selfmade men don't like to be talked about.B.Successful people owe their achievements to luck.C.Successful people tend to overlook the role of luck.D.Selfmade men are more likely to show off their fortune.解析:选C 句意理解题。
画线句直译为“在白手起家的人们面前,你不能提及幸运(这个词)”再根据第一段中的“We tend to overlook luck's role, and this seems to get worse the richer we get”可知,很多人,特别是一些富人往往忽视运气的作用故选C项28.According to the author, you are fortunate if you are not ________.A.struggling through university finalsB.preparing for interviewsC.tolerating a long distance travelD.living in a war zone解析:选D 细节理解题根据第二段中的“not living in the modernday”和第三段的“it's rather difficult to realize ...not being born in a war zone”可知,生活在没有战争的地方是一种幸运故选D项29.We can learn from the passage that ________.A.few people in Africa are luckyB.each of us is actually privilegedC.people value the importance of luckD.people succeed because of luck解析:选B 推理判断题。
根据第二段中的“However ...we may let the rest of us off too easily.Anyone living in ...2016 is already the one who benefits from luck”以及第三段的“On the other hand, it's rather difficult to realize you're privileged”可知,虽然人们往往忽视运气的作用,但事实上每个人都是幸运的故选B项30.Which of the following might be the best title for the text?A.Luck Is a Blessing B.We Are LuckyC.How to Be Lucky D.Who Is Lucky解析:选B 标题归纳题根据全文,特别是第一段和第三段可知,作者在文章中从多方面剖析了运气的重要性和不可或缺性他认为每个人都是幸运的故选B项三、阅读七选五(满分10分)The most successful people all have certain habits in their daily routines.__31__ Forming a new good habit can be a struggle, but it is well worth the effort. Here are the four steps you can follow to form good habits.Set your goal.Before you can begin to work on your new habit, it is worthwhile to consider your goal.__32__ Make sure that your goal is specific, measurable and realistic to increase your chances of success.__33__ Having good habits that are in line with the goals can improve your chances of attaining your goals.After you have set your goal and worked out all of the specifics of achieving that goal, identify a habit that is part of achieving that goal.Consider what good habit would help you acplish that goal.Consider your motivation.Once you have identified your goal and the new habit you need to acplish this goal, take some time to consider your motivation.__34__ Good motivation can be the difference between success and failure in terms of forming a new habit.So take your time to consider your motivation.Give yourself time.Forming a new habit can take a long time.Some people can form a new habit in as little as a few weeks, while other people will take several months.As you work to form your new habit, just keep in mind that it may be a while before it es true.__35__A.Identify ways to achieve goals.B.Find the habit you want to form.C.Good habits are sure to make you a success.D.These habits help contribute to their success.E.Figure out exactly what you hope to acplish.F.Try to be patient with yourself as you form your new habit.G.Your motivation is the reason you want to form this new habit.31.选D 选项D中的“These habits”和“their success”分别与文章首句中的“certain habits”和“The most successful people”相对应,故D项“这些习惯有助于促成他们的成功”符合语境。
32.选E 根据本段的主题句“Set your goal”,空前的“consider your goal”以及空后的内容可知,此处讲的应是要弄清楚自己的目标是什么,故E项“弄清楚你究竟希望完成什么”符合语境33.选B 通读第三段可知,与目标一致的好习惯能提升你实现自己的目标的可能性,再结合该段中的“identify a habit that is part of achieving that goal”可知,B项“找到你想养成的习惯”最能概括本段的主题34.选G 根据该段的主题句和空前的“take some time to consider your motivation”以及空后的“Good motivation can ...”可知,本段的中心内容有关“动机”,故G项符合语境35.选F 根据本段的主题句“Give yourself time.”以及上文的“Forming a new habit can take a long time ...may be a while before it es true.”可知,良好的习惯不是一朝一夕就能养成的,它需要时间,因此在养成良好习惯的过程中要对自己有耐心,故选F项。
四、完形填空(满分30分)One day, while we were visiting my parents on a farm in late summer, Dad mentioned he'd always wanted a Crimson King Maple Tree for the yard.Mom agreed that the trees were __36__.Like many other parents, mine were hard to __37__ for, so I figured this was a great opportunity to get them something they'd __38__.I also thought two would be even better.I checked the __39__ at work and decided it was a bit more than I could __40__ — but all of my siblings (兄弟姊妹) agreed to give some money to buy the trees.In northern Ohio, you don't plant maple trees at Christmas, so we decided to __41__ Mom and Dad with a special Christmas in October before the ground __42__.We asked my aunt if she'd help us with the “__43__”, and she called my parents __44__ to say she was ing for a Sunday visit.Then my sisters and sistersinlaw went into __45__, planning a big holiday turkey dinner.On the __46__ Sunday, we all met at my house and __47__ the trees into a truck.I __48__ as Santa Claus.When we arrived at my parents' house, Dad was __49__ something was wrong first.He and Mom were amazed when we told them __50__ we were there.When Christmas __51__, of course, we couldn't go to our parents' house emptyhanded, so Mom and Dad got __52__ presents that year.Almost half a century later, I __53__ drive by the old farm and smile when I see those big, handsome __54__ and remember giving a special __55__ to special people at Christmas in October.语篇解读:本文是一篇记叙文。
作者讲述了自己和亲人们一起用特别的方式给其父母带来惊喜的经历36.A.distinctive B.fragrantC.expensive D.pretty解析:选D 上文提及父亲想要在庭院种植一棵枫树,下文提及“those big, handsome”,故此处应是母亲也欣然同意,认为枫树很漂亮(pretty)distinctive“与众不同的”;fragrant“芳香的”37.A.shop B.representC.answer D.care解析:选A 根据上文的“Like many other parents, mine were hard to”,下文的“so I figured this was a great opportunity to get them something”以及接下来介绍的作者兄弟姊妹几人为父母买礼物的内容可知,此处指作者觉得给父母买东西是很难的,故选shop“购物”38.A.deserve B.appreciateC.advertise D.imagine解析:选B 根据第一段中的“Dad mentioned he'd always wanted a Crimson King Maple Tree for the yard ...”及下文介绍的为父母买礼物的内容可知,此处指作者认为这是一个给父母买他们欣赏的东西的好机会。
deserve“值得,应得”;appreciate“感激,欣赏”;advertise“为……做广告”;imagine“想象”39.A.result B.numberC.price D.express解析:选C 根据下文的“but all of my siblings (兄弟姊妹) agreed to give some money to buy the trees”可知,作者在上班时查看了一下枫树的价格(price),认为它的价格比自己能支付得起(afford)的还要高一点40.A.afford B.expectC.fancy D.handle解析:选A 参见上题解析41.A.frighten B.assistC.surprise D.reward解析:选C 从下文作者联合其姑姑来帮忙实施这个计划以及计划具体实施的内容可知,作者他们想给父母一个惊喜(surprise) 42.A.warmed B.frozeC.softened D.darkened解析:选B 根据上下文语境及句中的“In northern Ohio, you don't plant maple trees at Christmas”和“a special Christmas in October before the ground”可知,作者他们决定在土地上冻之前让父母度过一个特别的圣诞节。
freeze“结冰”,符合语境43.A.trick B.purchaseC.choice D.decoration解析:选A 根据上文语境想给父母一个惊喜可知,作者询问姑姑是否可以帮忙实施这个“骗局(trick)”44.A.in advance B.on timeC.by accident D.at will解析:选A 根据上下文语境可知,作者的姑姑提前(in advance)给作者的父母打说她会在周日来拜访on time“准时”;by accident“意外地”;at will“随意”45.A.service B.actionC.effect D.production解析:选B 根据下文的“planning a big holiday turkey dinner”可知,随后,作者的姊妹和嫂子(或弟媳)行动起来go into action “行动起来”,符合语境go into service“投入使用”;go into effect“生效”;go into production“投产”46.A.regular B.separateC.given D.chosen解析:选D 根据语境可知,作者和亲人们在选定的(chosen)那个周日聚到自己家里。
47.A.sorted B.loadedC.transported D.transplanted解析:选B 根据下文的“the trees into a truck”可知,作者他们把树装上(loaded)卡车transport“运输,运送”;transplant“移植”48.A.dressed up B.passed offC.looked on D.started out解析:选A 根据下文的“as Santa Claus”可知,作者把自己装扮(dressed up)成圣诞老人pass sb./sth.off as“把……冒充为……”;look on sb./sth.as“把……当作……”;start out as“以……开始,起初是……”49.A.delighted B.annoyedC.disappointed D.convinced解析:选D 根据上下文语境及句中的“something was wrong first”可知,作者的父亲一开始坚信哪里出了问题convinced“确信,坚信”,符合语境50.A.when B.howC.why D.whether解析:选C 根据语境可知,当我们告诉他们我们为什么(why)会在那里的时候,父母感到很吃惊。
51.A.came around B.dropped outC.turned up D.drew in解析:选A 根据下文的内容可知,当圣诞节来临时,作者他们去探望父母e around“发生,降临”;drop out“退出”;turn up“出现”;draw in“(白天变得)渐短”52.A.generous B.additionalC.double D.special解析:选C 根据第三段中的“In northern Ohio, you don't plant maple trees at Christmas, so we decided to ...with a special Christmas in October”可知,作者他们在十月份的时候已经为父母送上了一份特别的圣诞节礼物,而在真正的圣诞节到来的时候,他们又不能空手去拜访自己的父母,故作者的父母那年是收到了双份的(double)圣诞节礼物53.A.even B.justC.once D.still解析:选D 根据上下文语境可知,时隔几乎半个世纪,当作者看到那些高大、漂亮的枫树(trees)时依然(still)会面带微笑地驶过那个农场。
54.A.farms B.treesC.trucks D.yards解析:选B 参见上题解析55.A.congratulation B.giftC.donation D.greeting解析:选B 作者看到那些枫树时,会想起自己多年前在特别的圣诞节送给父母特别的礼物(gift)上文中的“presents that year”亦是关键提示donation“捐赠物”;greeting“问候”五、语法填空(满分15分)Red is a particularly popular color in China. A pair of red shoes — __56__ they are for sports, dances or just fashion — is a musthave for every Chinese woman's shoe collection. For most Chinese brides, red shoes should also be worn __57__ their big day.As women's feet __58__ (connect) with female attraction, red shoes often emphasize this aspect __59___ convey special beauty. In some classical Chinese novels, there are __60__ (describe) of charming women in red silk shoes.If you wear a dark dress in __61__ cold season, a pair of red shoes can raise your ensemble (整套服装) to a __62__ (high) level. They can also go with different levels of red color, __63__ (give) the wearer a lively and joyful look.__64__ (sure) red will always be a beloved color for designers, and red shoes have also bee a choice for many supermodels. If you are also a fan of this __65__ (energy) color, consider wearing a pair of red shoes for every Chinese Lunar New Year!56.whether 考查连词。
whether ... or ... 意为“无论……还是……”,表示选择,故用连词whether57.on 考查介词on+具体的日子,表示在具体的某一天58.are connected 考查动词的时态和语态动词connect和句子的主语women's feet之间为被动关系,且此处是对客观情况的陈述,故用一般现在时的被动语态59.and 考查连词根据语境可知,前后句之间表示逻辑上的并列关系,即emphasize和convey并列,故用连词and60.descriptions 考查名词复数由介词of可知,此处应用名词形式,再由空前的there are,且description为可数名词可知,应用descriptions61.a 考查冠词season是可数名词,且此处表示泛指,故填a62.higher 考查形容词比较级一双红色的鞋可以把你的整套服装提升到一个更高的水平根据语境可知,此处隐含了一种比较的含义,故用形容词比较级higher修饰名词level63.giving 考查非谓语动词动词give和句子的谓语go之间没有连词,且和其逻辑主语之间构成主动关系,故用现在分词作结果状语64.Surely 考查副词。
此处修饰整个句子,故应用副词形式65.energetic 考查形容词修饰名词一般用形容词,故此处用形容词energetic修饰名词color六、写作(满分40分)第一节 应用文写作(满分15分)假定你是李华,最近你的美国笔友Robert要来杭州体验中国传统文化请给他回复邮件,为他设计杭州一日游的活动,帮助他体验中国传统文化内容包括:1.打算去的地方;2.具体的活动安排及理由注意:1.词数80左右;2.可适当增加细节,以使行文连贯 参考范文:Dear Robert,I'm glad that you will e to Hangzhou soon, where there are lots of places of interest. To experience traditional Chinese culture better, I strongly remend the West Lake tour.We can begin our tour by going sightseeing along the West Lake. I bet you will be attracted. Along the West Lake, not only can you watch the wonderful scenery, but also you will find many historical relics, from which you can learn a lot of traditional culture.Sincerely wai。