文档详情

2022年高考英语一轮复习 Unit 7 The Sea课时练 北师大版必修3

wuli****0220
实名认证
店铺
DOC
72.50KB
约12页
文档ID:155152621
2022年高考英语一轮复习 Unit 7 The Sea课时练 北师大版必修3_第1页
1/12

2022年高考英语一轮复习 Unit 7 The Sea课时练 北师大版必修3Ⅰ.阅读理解A(2018·陕西省西安市高三模拟)Two young giant­panda twins born in the United States have returned home to China,but are struggling to adapt to the language and food. The 3­year­old sisters,Mei Lun and Mei Huan,were the first surviving panda twins to be born in the United States,and were returned to China from Zoo Atlanta on Nov. 5.But the pair still understand English better than Chinese,and prefer American biscuits to Chinese bread. A zoo­keeper said that his main concern is that the pair are so addicted to American biscuits that everything they eat­from bamboos to apples­has to be mixed with biscuits. They even want to snack on(吃零食)biscuits when drinking water. The zoo­keeper is trying to wean_them_off their biscuit habit,gradually replacing the American food with Chinese bread. Mei Huan is adapting,but Mei Lun doesn't want to touch the unfamiliar bread. Mei Lun is the livelier of the two,often jumping onto the roof and hanging upside down from a rail,but her slightly younger sister Mei Huan is calmer,preferring to sit still,observe her new environment and occasionally snack on bamboo. A language barrier is also reported. While the pair respond to their own names,and understand some English phrases such as“e here”,they don't understand the Sichuan dialect of Chinese. The news caused some laughter on Chinese social media,with some users menting that the pandas would soon get used to Sichuan's famous spicy cui­sine.【语篇解读】 本文是一则新闻报道,介绍了从美国归来的熊猫美轮和美奂目前还不能适应中国的语言和食物的事情。

1.Based on the passage,which statement do you think is right?A.The panda twins can fit in well in Sichuan.B.The panda twins are only fond of Sichuan food and dishes.C.The panda twins have been used to the new environment very quickly.D.It's hard for the panda twins to get used to the new environment soon. 解析:D 细节理解题根据文章首句中的“but are struggling to adapt to the language and food\”可知,从美国归国的熊猫正努力适应新的语言和食物,且从第二、三段可知,它们并没有很快适应新环境 2.What does the underlined part“wean them off” in the fourth paragraph mean? A.Help them get rid of.   B.Help them form. C.Help them strengthen. D.Help them keep. 解析:A 词义猜测题。

根据画线部分后面的“gradually replacing the American food with Chinese bread”可知,饲养员逐步尝试用中国面包代替美国饼干,目的是让熊猫们戒掉对美国饼干的“依恋”由此可猜测,wean them off的意思是“使它们逐渐戒除” 3.From the passage we learn that of the two sisters ________. A.Mei Huan mainly eats bamboo B.Mei Lun is living a more active life C.Mei Huan is not smarter than Mei Lun D.Mei Lun is as quiet as her younger sister 解析:B 细节理解题根据第五段中的“Mei Lun is the livelier of the two”可知,美轮是两只熊猫中较活跃的一只,故B项正确根据第五段中的“but her slightly younger sister Mei Huan is calmer,preferring to sit still,observe her new environment and occasionally snack on bamboo”可知,A、D项表述错误,C项在文中并未提及。

B(2018·山西省省际名校联考)This time last year I entered two long­distance mass­participation swimming events, including the Jubilee River 10 km swim. At the last minute, just before both swims, I decided to pull out. The reality is, I live in fear of ing last.Last year, before the two events, I realized that I couldn't deal with ing last. I had looked at the swim times of those who had pleted the previous year and calculated that, at my current swim pace, I would probably have e last in both. I just couldn't face it. But when next year came around, I decided to enter those same events again.For a few months, I trained hard, but I didn't get any faster. Then it was June 5, the day of the Jubilee River 10 km. The event started at 9:30 am, and the swimmers were anxious and eager to start. As I swam along, the river was quiet and clean and everything was peaceful. The sun shone. Meadows (草地) rolled by and every now and then someone would wave at the scene unfolding in the water.As the day wore on, somehow I didn't mind that, predictably, almost everyone was ahead. There were at least some swimmers still near me, and although we shared the same river we quietly occupied our own spaces. As I concentrated on doing my own thing, watching the sky, the bank, the other swimming caps passing or not passing. I realized I was enjoying myself.In the end, four hours and 29 minutes after I'd started, I staggered (摇摇晃晃地走) out of the water and was greeted with a smile and a “well done” from the race organizer. I glanced back over my shoulder toward the water and noticed that there were a small handful of swimmers who were still to finish, behind me, out of a field of around 300 swimmers. But it didn't matter. I_was_just_relieved,_proud_and_happy_to_finish.As I drove away, my thoughts turned to my next long race of the season and how much I was looking forward to it, my fears of ing last gently receding (渐渐远去).【语篇解读】 作者通过描述自己参加游泳比赛的经历告诉我们最后一名并不可怕,关键是要学会享受比赛的过程。

4.The author intended to quit swimming mainly because ________.A.she feared that she couldn't finish the two racesB.she was afraid that she would let family members downC.she was unwilling to accept the possibility of finishing lastD.she wasn't fully prepared for the two races解析:C 细节理解题根据第一段最后一句可知,作者放弃比赛是因为害怕自己是最后一名故选C项(她不愿接受成为最后一名的可能性)5.The author hopes to convey the message that ________.A.never give up when facing challengesB.it is process that matters mostC.failure is the mother of successD.winners always take it all解析:B 推理判断题。

根据倒数第三段最后一句可知,在游泳的过程中,当作者关注自己的事情时,无论别人游得快慢,作者都不介意,并且意识到自己乐在其中所以作者想要传达给我们的信息是:过程最重要6.What does the underlined sentence mean in Paragraph 5?A.She took pride in leaving all the other swimmers behind.B.She was proud that she was not the last one in the race.C.She was glad to finish the race and had a sense of relief.D.She was proud to be praised by the organizer.解析:C 词义猜测题结合前一句But it didn't matter.可知,relieved意为“减轻的;缓和的”,这和C项中的a sense of relief(解脱感)意思相符;proud and happy to finish在句中作伴随状语该句意为“我只是松了一口气,为自己完成比赛感到骄傲和快乐”。

7.It can be inferred from the end that the author is likely to ________.A.participate in another race without any hesitationB.analyze the reason why she failed in the raceC.lose confidence pletelyD.decide whether she is suitable for the race解析:A 推理判断题根据最后一段中的“my thoughts turned to my next long race of the season and how much I was looking forward to it”可知,作者盼望着参加下一次比赛,故选A项(毫不犹豫地参加另一次比赛)C(2018·福建泉州检测)We know a lot about the advantages and disadvantages of reading a hard­copy book vs. reading electronically. The problem is, many of us refuse to listen.Don't get me wrong: Digital reading has some real advantages. Ask people what they like most about reading on digital screens, and you hear over and over again about convenience. More points for digital reading:e­books tend to be cheaper. There's also the environmental argument. Think of the trees!Yet the soundness of this case is arguable. The earth metals to build e­readers are not just rare but highly poisonous. And think about all that energy needed to run servers and cooling fans. And remember, trees are a renewable resource.Then, there's the appeal of a hard copy. Many people prefer print when reading both for pleasure and for school or work. Drawing examples from my own research, some of the reasons are aesthetic (美学的). Others involve a sense of acplishment, ease of annotation (“I can write on the pages”), and navigation (“easy to locate where I was”). Meanwhile, I hear abundant plaints about eye strain (眼疲劳) and headaches when using screens.Much of what students liked about reading print involved their minds. They say “it's easier to focus”. Some also acknowledged they took more time with printed text and read more carefully.But what makes the failure of electronic reading is concentration. More than 92% of those I surveyed said they concentrated best when reading a hard copy. When a digital device has an Internet connection, it's hard to resist the temptation (诱惑).So if digital interruptions don't threaten your enjoyment or understanding of a text, then medium may not matter. Casual reading like David Baldacci? If you break to check sports scores, there will be little harm done. But just don't expect to understand Joyce's novels this way.【语篇解读】 文章主要介绍了在网络高度发达的社会中,电子书有愈来愈替代纸质书的趋势,然而作者通过对比两者的优缺点表达了对纸质书的青睐。

8.What is an advantage of reading a hard­copy book?A.It is cheaper.B.It is easier to carry around.C.It helps people think deeper.D.It provides instant information.解析:C 细节理解题根据文章第五段中的“... involved their minds... easier to focus... with printed text and read more carefully.”可知,读纸质书能让人更专注、更认真,因此思考更深入故选C项9.What's the biggest problem of reading digitally?A.Environmental concern.B.Physical disfort.C.Lack of concentration.D.Internet connection.解析:C 细节理解题根据文章第六段第一句“But what makes the failure of electronic reading is concentration.”可知,电子书阅读的最大的失败是缺乏专注。

故选C项10.What's the author's attitude toward e­reading?A.Supportive.    B.Disapproving.C.Optimistic. D.Unconcerned.解析:B 推理判断题根据文章第三至六段尤其是最后一段可知,作者认为,如果电子阅读不会影响你阅读的愉悦感和对文本的理解,那么无可厚非但是读类似乔伊斯的作品时就不是合适地选择了由此可推测,作者对电子阅读持不赞成的态度故选B项11.How is the passage mainly developed?A.By analyzing possible reasons.B.By providing typical examples.C.By listing practical suggestions.D.By presenting direct parisons.解析:D 推理判断题文章的第二段主要讲了电子书的好处,第三段讲了电子书的缺点,第四、五段主要讲了纸质书的益处,第六段讲了电子书的缺点因此整个文章是通过比较来写作的故选D项D(2018·安庆二模) Dragging a sleigh loaded with enough presents for the world's children can be no easy skill. But,since ancient times,the Christmas Eve duty has been performed with distinction by a team of beloved reindeer(驯鹿). Soon,however,Santa Claus may have to start looking around for a stronger type of animal,as a new research shows the species is being increasingly puny.A 16­year survey on the arctic Norwegian island of Svalbard found the reindeer there have declined in weight by an alarming 12 percent. The reduction in average body­mass is being blamed on global warming. In the research presented lately at a meeting of the British Ecological Society in Liverpool,scientists have explained how rising temperatures are robbing female reindeer of nutrients during important periods of pregnancy. Snow in Svalbard typically covers the ground for eight months of the year,which,bined with low temperatures,limits grass growth to June and July. But as summer temperatures have increased by around 1.5℃,grass has bee more productive,allowing female reindeer to gain more weight by the autumn and therefore to have more babies. However,warmer winters have brought with them greater rainfall which freezes when it settles on the snow. Reindeer can often access the poor food sources beneath the snow by clearing it away with their antlers(鹿角),but they cannot break through the hard ice. As a result,female reindeer are being starved,causing them to abort their babies or give birth to much lighter young. Despite the findings,reindeer appear to be suffering less from the effect of climate change than some other arctic species. Last week the scientists warned that a third of the world’s polar bears could disappear in the next 40 years.【语篇解读】 本文主要介绍了一项关于驯鹿受气候变化影响的研究。

12.Which of the following can replace the underlined word “puny” in Paragraph 2?A.Strong.      B.Mature.C.Heavy. D.Weak.解析:D 词义猜测题根据第二段第一句“Soon,however,Santa Claus may have to start looking around for a stronger type of animal...”可知,圣诞老人可能很快就得开始寻找一种更加强壮的动物了,由此可推断出驯鹿不像以前那样强壮了,故puny的意思为“瘦弱的”,与weak意思相近13.Why do female reindeer bee fat in autumn?A.The temperature is getting low.B.They give birth to more babies.C.Grass has grown well since summer.D.They often break through the hard ice.解析:C 细节理解题。

根据第四段第二句“But as summer temperatures have increased by around 1.5℃,grass has bee more productive,allowing female reindeer to gain more weight by the autumn and therefore to have more babies.”可知,由于夏季气温会升高约1.5℃,牧草更茂盛,使得雌性驯鹿到了秋天会变胖14.What can we infer from the text?A.Climate change has little effect on reindeer.B.Polar bears suffer more from climate change.C.Reindeer have no trouble finding food in winter.D.Polar bears will disappear in the near future.解析:B 推理判断题根据文章最后一段可知,驯鹿受气候变化的影响似乎比其他北极的生物受到的影响要小,且科学家们警告称,全球三分之一的北极熊可能在未来40年内消失。

15.What does the text mainly talk about? A.The Christmas Eve duty will still be carried out by reindeer. B.Reindeer has decreased in weight owing to global warming. C.Global warming contributes to more young reindeer. D.Many arctic species are at the risk of dying out. 解析:B 主旨大意题通读文章,本文主要介绍全球变暖导致驯鹿平均体重降低了12%,故选B项A项表述并非事实;C、D两项偏离主题Ⅱ.七选五(2018·贵州省普通高等学校招生适应性考试)Many arguments teenagers have with their parents are about one thing: independence. As you get older, you'll want to do more stuff on your own, without your mom and dad tagging along with you. The arguments generally start when your parents think you aren't ready for extra responsibility while you think you are. Arguing with your parents isn't the best solution at all, but the best solution is gaining trust from your parents. __1__●Understand that it's not your parents who do not want you to have independence. They want the best for you and think you're not ready or you'll hurt yourself if you have the freedom to do whatever you want. Show your parents you can be sensible. __2__ If you can't get home by 9:30, they'll never let you out after 10:00.●Agree with them some “friends time” and some “family time” so that they know you won't be spending your whole weekend out with your friends. __3__ They won't imagine you getting into trouble if they know how they are.●__4__ They won't feel much worried letting you go off on your own if they know what you're up to. Call in and tell your parents that you're OK from time to time. The less they worry about you, the more independence you'll gain.●__5__ If they find out, all that trust will be destroyed and then you'll never get the extra independence you ever wanted.A.Show your parents how independent you are.B.Never lie to your parents about where you're going.C.Remember to ask for your parents' help if you need it.D.Always tell your parents where you are, and who you're with.E.Generally speaking, they won't be worried about increasing your independence.F.And before you enjoy the “friends time”, introduce your friends to your parents.G.Agree a time you'll be home with your parents, and always make sure you keep to it.【语篇解读】 本文论述了解决青少年想要独立而经常和父母发生矛盾这一问题的四个方法。

段意梳理】第一段:青少年想要独立,但经常和父母发生矛盾,解决这一问题的关键是取得父母的信任第二段:解决问题的第一条方法——理解父母并非不让你独立,而是担心你会受到伤害第三段:解决问题的第二条方法——陪伴朋友的同时也要注意陪伴父母第四段:解决问题的第三条方法——不时地向父母告知你的情况第五段:解决问题的第四条方法——不要向父母撒谎1.解析:E 根据该空位置可知,该空承上启下,既总结第一段大意,又引出下文;而第一段主要陈述“青少年想要独立,但经常和父母发生矛盾,解决这一问题的关键是取得父母的信任”,再结合下文的整体内容可知,E项符合文意2.解析:G 根据空处后一句“If you can't get home by 9:30, they'll never let you out after 10:00”可知,如果你无法在9:30之前回家,他们将不会让你在10:00之后外出;据此可知,空处陈述“和父母商定一个你到家的时间,并且保证总是遵守这个约定”,故G项正确3.解析:F 根据空处后一句:如果他们知道你的状况,他们不会想象你陷入麻烦,可知,空处讲述在享受和朋友在一起的美好时光之前,你可以向父母介绍朋友以免父母担心,故F项正确。

4.解析:D 根据空处所在位置可知,空处是该段的主题句;通读该段内容可知,该段主要说要告知你的父母你的情况,据此可知,D项符合文意5.解析:B 根据空处后一句“If they find out, all that trust will be destroyed and then you'll never get the extra independence you ever wanted”可知,一旦被父母发现,你们之间的信任会遭到破坏,你便无法获得想要的独立;据此可以判断,空处表示“不要在自己的行踪方面向父母撒谎”,故B项正确课时练(二) 英语知识运用板块练——练准度(限时:25分钟)Ⅰ.完形填空(2018·河北衡水中学大联考)That was my first ballet performance and I was the lead role. A huge black curtain __1__ me from the crowd. My heart raced so rapidly that it would __2__ out of my chest. A rush of __3__ shot through my body when the music began and I took my __4__ at the center of the stage. I pushed off the floor as hard as I could and __5__ into the air. Then I started to e __6__ for my landing, preparing to jump again, and yet my foot __7__. I fell, face­first. For a moment I couldn't __8__, wondering if I should go on. __9__, trained for thousands of hours for twelve years, my muscles ignored the __10__ of my mind and I __11__ myself back on my feet. I finished the part and left the stage. Bending over a table, I tried to __12__ tears. I didn't want to go back to finish the last twenty minutes. I didn't __13__ the lead role.Then came my teacher.“The __14__ thing on stage is to fall. You've gotten it, so what's left to __15__? Just go and give it all.” Her words __16__ me. Minutes later, I went back onstage and pletely let go of __17__. I just danced, letting the music guide me through the movement.Now, as a Principal Dancer, I often think about that performance. We fall when we try our hardest. There is no __18__, only pride. Falling is __19__ and sometimes it is easier just to stay on the __20__. But if we never get up, we will never experience what it is like to fly.【语篇解读】 作者通过讲述自己第一次芭蕾舞演出的经历告诉我们,当我们尽了最大的努力,即使跌倒了,也不是耻辱,而是骄傲。

如果我们跌倒了再也不爬起来,我们就永远不会体验到飞翔的感觉1.A.covered       B.hidC.protected D.drove解析:B 演出还没有开始,巨大的幕布把作者藏在后面,与观众隔开cover意为“覆盖”;hide意为“隐藏”;protect意为“保护”;drive意为“驱赶;驾驶”故选B项2.A.beat B.dropC.run D.shout解析:A 此处描写作者紧张激动的心情:作者的心跳得很快,几乎要跳出胸膛选项中只有beat有表示心脏跳动的含义故选A项3.A.amazement B.excitementC.sadness D.satisfaction解析:B 由上句可知,作者非常激动、紧张,所以音乐响起时内心应该是激动的amazement意为“惊异”;excitement意为“兴奋;激动”;sadness意为“悲伤”;satisfaction意为“满意”B项符合语境4.A.time B.turnC.place D.order解析:C 根据常识可知,作者是领舞,所以音乐响起后会站到舞台中央take one's time意为“不慌不忙”;take one's turn意为“轮到某人”;take one's place意为“某人就位”;take one's order意为“为某人点餐”。

故选C项5.A.flew B.spunC.rose D.looked解析:A 根据空前的pushed off the floor可知,这是作者在努力蹬离地面跃到空中fly意为“飞翔”,表现芭蕾舞的腾空动作,符合语境,故选A项spin意为“旋转”;rise意为“升起”;look意为“看”6.A.out B.inC.down D.off解析:C 上文提到跃到空中,再根据空后的preparing to jump again可知,此处是准备落地故选C项7.A.slipped B.stoppedC.stepped D.advanced解析:A 根据后面的I fell, face­first.可推测,此处指作者摔倒了,可能的原因是脚下打滑了slip意为“打滑”;stop意为“停止”;step意为“踏步”;advance意为“前进”故选A项8.A.think B.cryC.move D.believe解析:C 根据空后的wondering if I should go on可知,作者当时不知道是否应该继续表演,由此可以推测,作者当时摔倒后不能动弹(move)故选C项9.A.Therefore B.HoweverC.Otherwise D.Instead解析:B 根据上文可知,作者不知道自己是否应该继续表演,然而十二年无数小时的训练使作者的肌肉本能地忽略了内心的犹豫,作者发现自己又站了起来。

上下文之间是转折关系故选B项10.A.loss B.painC.relief D.hesitation解析:D 根据上文中的wondering if I should go on以及空格后的mind可知,作者当时在犹豫loss意为“损失”;pain意为“疼痛”;relief意为“宽慰”;hesitation意为“犹豫”故选D项11.A.found B.draggedC.accustomed D.allowed解析:A 解析见第9题find意为“发现”;drag意为“拖动”;accustom意为“使习惯”;allow意为“允许”故选A项12.A.dry up B.wipe outC.burst into D.fight back解析:D 表演告一段落之后,作者回到了后台,伏在一张桌子上努力抑制住泪水根据空前的tried to以及当时的舞台表演场合可知,作者应该是强忍泪水dry up意为“使干涸”;wipe out意为“彻底毁灭;抹去”;burst into意为“突然……起来”;fight back意为“抗争;克制;忍住”故选D项13.A.play B.deserveC.get D.finish解析:B 作者在舞台上摔倒,觉得自己没资格当领舞。

play意为“玩耍;参加;演奏”;deserve意为“应得;应受”;get意为“获得”;finish意为“完成”故选B项14.A.unexpected B.awkwardC.mon D.worst解析:D 此处是老师的鼓励:舞台上最糟糕的事就是摔倒,你已经摔倒了,还有什么可失去的?unexpected意为“出乎意料的”;awkward意为“尴尬的”;mon意为“常见的”;worst意为“最坏的”故选D项15.A.go B.doC.lose D.say解析:C 没有什么比舞台上摔倒更糟糕的事了,所以不用害怕再失去(lose)什么故选C项16.A.awoke B.enrichedC.excited D.surprised解析:A 根据下文“Minutes later, I went back onstage and pletely let go of...”可知,作者又回到舞台继续表演,因此,此处指老师的话点醒了作者awake意为“唤醒”;enrich意为“使丰富;充实”;excite意为“使兴奋;使激动”;surprise意为“使惊讶”故选A项17.A.the music B.myselfC.the teacher D.others解析:B 根据下文“I just danced, letting the music guide me through the movement.”可知,作者随着音乐尽情舞蹈,释放自己。

故选B项18.A.excuse B.fearC.benefit D.shame解析:D 结合上文作者认为自己摔倒是一种耻辱,而本句和下文则认为摔倒是一种骄傲excuse意为“借口”;fear意为“害怕”;benefit意为“好处”;shame意为“羞耻”故选D项19.A.shocking B.interestingC.rare D.terrible解析:D 根据上文作者摔倒后的想法可知,此处应为摔倒很糟糕shocking意为“惊人的”;interesting意为“有趣的”;rare意为“稀有的”;terrible意为“糟糕的”故选D项20.A.spot B.roadC.ground D.stage解析:C 根据下文的get up和fly可知,此处是说摔倒后呆在地上不再站起来更简单spot意为“地点”;road意为“道路”;ground意为“地面”;stage意为“舞台”故选C项Ⅱ.语法填空(2018·广西重点高中二模)In human history, many ancient and splendid civilizations were born and died. China is the only country __1__ uninterrupted human civilization. Chinese civilization was born on the shores of the Yellow River. And the rich land __2__ Chinese civilization began is Henan Province.The Yellow River goes across __3__ (。

下载提示
相关文档
正为您匹配相似的精品文档