文档详情

英语初中浙江嘉兴中考测试题考卷

lil****n07
实名认证
店铺
DOC
3.74MB
约14页
文档ID:167608818
英语初中浙江嘉兴中考测试题考卷_第1页
1/14

2013浙江嘉兴中考英语试题卷Ⅰ一、听力(本题有15小题,第一节每小题1分,第二、三节每小题2分;共计25分)(录入及核对:丁泽林)第一节:【2013浙江嘉兴】听小对话,从A、B、C三个选项中选择符合对话内容的图片1. What fruit does the girl like best? 2. Where are the boy’s socks? 3. What class will the speakers have? 4. Which man is Betty’s uncle? 5. What are the speakers going to do this afternoon? 【答案】1. B 2. A 3. A 4. B 5. A【听力材料】1. M: Would you like a banana? W: Great. It’s my pleasure. 2. M: Mum, I can’t find my new socks. Can you help me? W: Look, they’re right here, under the chair. 3. M: Which is the next class, geography or science? W: Neither. We will have art. 4. M: What does your uncle do, Betty? W: He is a taxi driver. 5. M: It’s a fine day! Shall we have a picnic this afternoon? W: That’s a good idea. 第二节:【2013浙江嘉兴】听较长对话,回答问题。

听下面一段较长的对话,回答第6~7两小题6. When did Kate go to Huangshan Mountain? A. Last year. B. Last month. C. Last week. 7. What was the weather like there? A. Windy. B. Rainy. C. Sunny. 听下面一段较长的对话,回答第8~10三小题8. Whose is the blue bike? A. Ben’s. B. Tina’s. C. Henry’s. 9. How far is it from Ben’s home to school? A. 3 kilometres. B. 5 kilometres. C. 10 kilometres 10. How will Ben probably go to school tomorrow? A. By bike. B. By bus. C. On foot. 【答案】6. C 7. C 8. C 9. B 10. A 【听力材料】听下面一段较长的对话,回答第6和第7两个小题。

现在,你有10秒钟的时间阅读这两个小题M: Hi, Kate, I heard that you’d been to Huangshan Mountain. W: Yes, I went there last week. It was excellent. M: Oh, nice. What did you do there? W: I climbed the mountains and took many pictures. It was so fun. M: Sounds good. How was the weather there? W: It was sunny and the air was so clean. I really enjoyed some fantastic sights. M: Lucky you. 第三节:【2013浙江嘉兴】听长对话,根据内容,从A、B、C三个选项中选择正确的选项完成留言Telephone Message From: ___11___ To: Emily Date: 11/06 Time” 7:30 pm Message: The ___12___ will be held this ___13___ afternoon in ___14___. Call back at ___15___. Dad 11. A. Helen B. Jenny C. Linda 12. A. birthday party B. volleyball match C. fashion show 13. A. Friday B. Saturday C. Sunday 14. A. Golden Park B. Magic Club C. Green Gym 15. A. 139-5656-7576 B. 139-5656-6753 C. 139-5656-7650 【答案】11. C 12. A 13. B 14. B 15. C 【听力材料】听下面一段较长的对话,回答第8至第10三个小题。

现在,你有15秒钟的时间阅读这三个小题M: Hey, Tina, you are so early today. W: Yes, I got up earlier and rode a bike to school this morning. M: Is the blue bike over there yours? W: No, it’s Henry’s. How do you get to school, Ben? M: I usually take the bus. W: Is your home far from school? M: Yes, a little bit far… 5 kilometers. It’s about ten minutes by bus. W: Ten minutes? It’s not far. Why not ride a bike? It’s a good exercise. M: You’re right. I’ll try tomorrow. Well, have a nice school day. W: You too. 二、单项选择。

本题有10小题,每小题1分,共计10分)(录入及核对:丁泽林 解析:徐可学)【2013浙江嘉兴】16. Lots of people think that Life of Pi is ________ amazing film. A. a B. an C. the D. 不填【答案】B【解析】考查冠词的用法表示“一部有趣的电影”是泛指,amazing是元音因素开头,其前应用不定冠词an2013浙江嘉兴】17. You’d better read the _______ first before you use the camera. A. websites B. expressions C. instructions D. advertisements【答案】B【解析】考查名词的辨析website的意思是“网站”;expression的意思是“表达”;instruction的意思是“说明”;advertisement的意思是“广告”由句意“在你使用相机之前你最好读一下说明”可知此处表示“说明”2013浙江嘉兴】18. The shops were closed ________ I didn’t get any milk. A. so B. as C. or D. but【答案】A【解析】考查连词的用法。

商店关门了”与“我买不到牛奶”之间存在因果关系so表示因果关系2013浙江嘉兴】19. —_______ are they going, Mary? —Maybe to the library, I’m not sure. A. Why B. When C. Where D. How【答案】C【解析】考查疑问词的用法由答语“或许在图书馆,我不确定可知询问的是“他们在哪里,玛丽?”提问地点用疑问词where2013浙江嘉兴】20. —Your son is much ________ now. —Yes. The jeans he wore last year are already too short for him. A. thin B. thinner C. tall D. taller【答案】D【解析】考查形容词比较等级的用法thin的意思是“瘦的”;tall的意思是“高的”由答语“他去年穿的牛仔对他来说已经太短了可知“你儿子现在非常高了因此,应该使用tall的比较级taller2013浙江嘉兴】21. I have to be off now. My friends _______ outside. A. wait B. are waiting C. have waited D. were waiting【答案】B【解析】考查动词的时态。

由“我现在不得不离开可知“我的朋友正在外面等我表示说话时正在进行的动作用现在进行时态2013浙江嘉兴】22. It’s time for CCTV news. Let’s _______ the TV and watch it. A. turn on B. get on C. try on D. put on【答案】A【解析】考查动词短语的辨析turn on的意思是“打开”;get on的意思是“上车”;try on的意思是“试穿”;put on的意思是“上演;穿上”由句意“该到中央新闻的时间了让我们打开电视,观看吧可知此处表示“打开”2013浙江嘉兴】23. Drivers ________ wear seat belts while their cars are running on the road. A. need B. can C. must D. may【答案】C【解析】考查情态动词的用法句意为“司机必须系安全带当车在路上行驶的时候must的意思是“必须”,符合句意2013浙江嘉兴】24. —I’m new here. —Don’t worry. I’ll do what I can ________ you. A. help B. to help C. invite D. to invite【答案】B【解析】考查动词的辨析和非谓语动词的用法。

由交际情景可知此处表示“我将尽我能做的来帮助你help的意思是“帮助”,invite的意思是“邀请”,此处使用动词不定式表示目的2013浙江嘉兴】25. —You won the first prize in the English competition? —_______ I always fail in English tests. A. Why not? B. Good idea! C. Sounds great! D. You’re kidding! 【答案】D【解析】考查情景交际A项的意思是“为什么不”;B项的意思是“好主意”;C项的意思是“听起来太棒了”;D项的意思是“开玩笑的吧由答语“在英语考试中我总是失败可知认为“在英语比赛中获得了第一名是在开玩笑的2013浙江嘉兴】三、完形填空(本题有15小题,每小题1分;共计15分)(录入及核对:丁泽林 解析:徐可学) 阅读下面短文,掌握大意,然后从A、B、C、D四个选项中选出最佳选项 Recently, a reader asked me about the dangers that pets can face around the house. So, I visited my local animal __26__ last weekend and got some advice to share about how we can make our homes __27__ for our pets. When I arrived, several pets and their __28__ were in the waiting room. Mr. Smith, with a cat, chatted with me. “My cat will be __29__ for an uncomfortable stomach in a minute,” he said. “My children gave __30__ a bowl of milk. However, if she is given milk, she will get a stomachache.” Just then, the vet (兽医) walked over to us. “Yes, Mr. Smith is __31__. Only a few people know this, but milk mustn’t be fed to cats __32__ some cats can’t take it in easily,” the vet said. “Other human foods are bad for pets __33__. For example, if a dog eats chocolate, it will become __34__.” I asked the vet what other __35__ there was for pets around the house. “Well,” she replied, “we should not __36__ small things, such as batteries, lying around as they can be eaten by pets. Last month, a small cat was brought __37__ because it had eaten a button which was on the floor without being noticed.” Before I left, the vet __38__ me some more important advice to share with you. You should keep all medicines and cleaning products away from pets. Also, pets, such as cats and dogs, sometimes will __39__ their hair if they are unwell. If your pet looks unwell or is acting unusual, you should __40__ your vet immediately. Follow the advice and you can keep your pets safe. 26. A. school B. hospital C. market D. museum 27. A. warm B. safe C. clean D. beautiful 28. A. owners B. visitors C. teachers D. actors 29. A. paid B. chosen C. treated D. returned 30. A. it B. me C. him D. her 31. A. friendly B. healthy C. good D. right 32. A. until B. though C. while D. because 33. A. as well B. so far C. as usual D. just now 34. A. brown B. sick C. smart D. comfortable 35. A. secrets B. changes C. dangers D. mistakes 36. A. buy B. use C. leave D. collect 37. A. in B. off C. on D. down 38. A. offered B. posted C. wasted D. accepted 39. A. colour B. keep C. lose D. sell 40. A. point to B. ring up C. hear from D. look after 【文章大意】文章通过我的亲身经历介绍了如何使我们周围的环境对宠物更安全。

26.【解析】选B考查名词的辨析由下文中的the vet可知,我拜访的是当地的动物医院hospital的意思是“医院”,符合语境,故选B27.【解析】选B考查形容词的辨析由上文中“a reader asked me about the dangers…”可知,此处表示“让我们的家对动物来说安全”safe的意思是“安全的”,符合语境,故选B28.【解析】选A考查名词的辨析owner的意思是“主人”;visitor的意思是“参观者”;teacher的意思是“老师”;actor的意思是“演员”句意为“当我到达的时候,一些宠物和它们的主人在等待室内29.【解析】选C考查动词的辨析paid的意思是“支付”;chosen的意思是“选择”;treated的意思是“对待”;returned的意思是“归还”由下文的描述可知此处表示“我的猫将会有不舒服的胃疼30.【解析】选D考查代词的辨析由下文“if she is given milk, she will get a stomach”可知,我的孩子们给她一碗牛奶31.【解析】选D考查形容词的辨析由下文“Only a few people know this”可以判断此处表示“史密斯先生是对的”。

right的意思是“正确的”,符合语境32.【解析】选D考查连词的用法禁止给猫喂牛奶”与“一些猫不容易吸收它”之间存在因果关系because引导原因状语从句,符合逻辑关系33.【解析】选A考查短语的辨析as well“也”;so far“到目前为止”;as usual“通常”;just now“刚才”由上句兽医所说的话可知,其他的人类的食物对宠物也是有害的34.【解析】选B考查形容词的辨析由上文“Others human foods are bad for pets”可知,如果狗吃了巧克力,它会生病的sick的意思是“生病的”,符合语境35.【解析】选C考查名词的辨析secret的意思是“秘密”;change的意思是“变化”;danger的意思是“危险”;mistake的意思是“错误”由文章的首句可知,此处表示“我问兽医什么其他的危险”,故选C36.【解析】选C考查动词的辨析由下句的举例可知,我们不应该留有小的东西leave的意思是“留有”,符合语境,故选C37.【解析】选A考查介词的用法句意为“上个月,一只猫被带进来因为它吃了地板上的一只纽扣,没有被发现brought in的意思是“带进来”,符合语境,故选A。

38.【解析】选A考查动词的辨析offer的意思是“提供”;post的意思是“邮寄”;waste的意思是“浪费”;accept的意思是“接受”由句子some more important advice可知此处表示“提供”39.【解析】选C考查动词的辨析由文中if they are unwell可知,猫和狗有时会弄掉它们的毛发lose的意思是“丢失”,符合语境,故选C40.【解析】选B考查动词短语的辨析point to的意思是“指向”;ring up的意思是“打”;hear from的意思是“收到……的来信”;look after的意思是“照看,照顾”由句中If your pet looks unwell or in acting unusual可知,你应该立即给兽医打四、阅读理解(本题有15小题,每小题2分;共计30分) 阅读下面材料,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项A(录入及核对:丁泽林;解析:徐可学)【2013浙江嘉兴】(选择型) Try reading the following sentences as fast as you can. “She sells seashells by the seashore. The shells she sells are surely seashells. So is she sells shells on the seashore, I’m sure she sells seashore shells.” Not very easy, was it? What you’ve just read is called a tongue twister (绕口令). It is an exercise made up of sounds that are hard to pronounce in order to help people pronounce words faster and more correctly. Try the next example. “Peter Piper picked a peck of pickled peppers. Did Peter piper pick a peck of pickled peppers? If Peter Piper picked a peck of pickled peppers, where’s the peck of pickled peppers Peter Piper picked?”Tongue twisters usually do not have much meaning. They are just designed to improve people’s ability (能力) to pronounce words. Although they may be very difficult, these exercises are very important to people who are trying to speak English correctly. This is because tongue twisters help people to tell the differences between similar sounds. So if you wish to pronounce words more smoothly, you’d better try picking out some tongue twisters and practising them. 41. Tongue twisters are helpful in improving ________ skills. A. listening B. writing C. pronunciation D. communication42. The first tongue twister is hard because ________. A. it is very boring to read. B. it teaches us a lot of knowledge C. we don’t know who “she” is D. the sounds of “s” and “sh” are similar43. The passage is probably taken from ________ in a school newspaper. A. Story Time B. Study Garden C. Latest News D. Lost and Found 【文章大意】文章介绍了通过绕口令来进行提高学习的技能。

41.【解析】选C细节理解题由第二段中的第二句可知,绕口令是提高发音技能的,故选C42.【解析】选D推理判断题由第一段中的绕口令可以判断,第一个绕口令难是因为“s”和“sh”的发音相似,故选D43.【解析】选B推理判断题文章主要介绍了通过绕口令来进行学习的,可能来自于一份校报的学习园地,故选BB(录入及核对:钟永和;解析:钟永和)【2013浙江嘉兴】(选择型)Imagine a world where air pollution is no longer a problem. Clean air is all around us. People don't have to worry about polluting the air every time they drive their ears. They no longer need to face the problem of not having enough fuel either.Although scientists have been trying for many years to develop a new kind of car that does not need gasoline (汽油), they have been unsuccessful. Recently, however, car engineers have succeeded in creating a new kind of car that runs on gasoline and electricity. This is the famous "hybrid car". This car gets its name from the fact that it has a gasoline engine (引警) and an electric motor inside. Hybrid cars do not pollute the environment as much as the cars that are commonly used today. They also cost drivers less money because they need less fuel than ordinary cars.Hybrid cars are becoming widely popular in the United States. They are soon expected to become widely used around the world. If scientists and engineers continue to work on car development, perhaps the world with clean air that we imagined earlier just might become real in the future.44. The underlined word "they" in Paragraph (段落) 2 means _______.A. cars B. drivers C. engines D. scientists45. Hybrid cars ________.A. increase air pollution B. run only on electricityC. have no engines inside D. need less fuel than ordinary cars46. The passage tells us that with the development of cars, we may ________.A. like electric cars B. drive cars easilyC. live in the world with clean air D. understand bow hybrid cars work47. The best title for the passage would be ________.A. The Car of the Future B. The Meaning of HybridC. The Use of Hybrid Cars D. The Invention of the Cat【主旨大意】文章介绍了一种新型的汽车——氢气汽车。

44.【解析】选D关系指代题由第二段第一句可知,they指代科学家们,故选D45.【解析】选D细节理解题由第二段的最后一句可知,氢气汽车比普通的汽车用的燃料更少,故选D46.【解析】选C推理判断题由第三段的最后一句可以判断,我们或许会生活在有着干净空气的世界里,故选C47.【解析】选A主旨大意题文章主要介绍了未来的一种新型的汽车——氢气汽车,因此,最佳标题为未来的汽车,故选AC(录入及核对:钟永和;解析:钟永和)【2013浙江嘉兴】(选择型)Have you ever thought about what kind of job you would like to have when you grow up? Many people think that we can have only one job in our lifetime. We all know that this is not true, but quite a few people actually think this way. For example, when people choose a major (专业) in college, they think that the decisions they make now will decide their jobs for the rest of their lives. However, there are many examples where people became successful after changing their careers (职业) later in life.J. K. Rowling, writer of the famous novel Harry Porter, was actually a school teacher before she began writing books. In fact, she was out of work before the first Harry Potter book came out.Former US President Ronald Reagan began as an actor when he was a young man. He later decided that he wanted to do political work. This kind of passion (激情) finally led him to become President of the United States. The famous 19th century artist Vincent Van Gogh was not a painter from the beginning. He once worked as an art salesman and later became a preacher. It was only 10 years before he died that he decided to become an artist. Careers are always open to change. The important thing is to find what you are really good at or what you really want to do. Once you find that passion, it's all a matter of how hard you try.48. _________ was a teacher before he (she) became famous. A. Vincent Van Gogh B. Ronald Reagan C. J. K. Rowling A. Harry Potter 49. The underlined word "political" in Paragraph 3 means _____ in Chinese.A. 政治的 B.艺术的C. 文学的 D. 经济的50. According to the passage, the most important thing to think of when choosing a career is ___________.A. what major you choose in college B. how much money you can makeC. changing jobs as often as possible D. finding what you really want to do 51. How is the passage organised? (Par =Paragraph)A. Par 1→Pans 2~4→Par 5 B. Pus 1~2→Par 3→Pars 4~5C. Par 1→Pars 2~3→Pan 4~5 D. Pars 1~2→Pare 3~4→Par 5【主旨大意】文章通过名人的故事说明选择工作时激情的重要性。

48.【解析】选C细节理解题由第二段的第一句可知,J. K. Rowling在成名之前是一名老师,故选C49.【解析】选A词义猜测题由第三段的最后一句可以判断,political的意思是“政治的”,故选A50.【解析】选D细节理解题由最后一段的第二句可知,当选择一份工作,最重要的事情就是查明你真正想做什么,故选D51.【解析】选A综合理解题文章采用“总——分——总”的结构模式,故选A项D(录入及核对:钟永和;解析:钟永和) 【2013浙江嘉兴】(选择型) One day in the eighth grade, I was taking a Math Test on basic trigonometry (三角学). Now for a middle school student, there was nothing basic at all about it. So I had studied for about two hours the night before. After reviewing it for some time, I had started to understand it, so then I closed the book and ___________. However, it was not until midnight that I fell asleep. The next day, when I got the test, it might as well have been written in Serbian (which I don't know how to read). I tried my best to work out the hard problems, but the numbers I came up with were strange. I sat back on my chair and looked for any possible answers, but I could not remember anything or think correctly. I started thinking about my dad coming home from work to find that I failed the test...“How could you have failed the test? I am certain that nobody else in the whole class got as bad a grade as you did!” Naturally I didn't want that to happen. My dad was also really busy at work at present, so I was afraid that this might make him mad. When feeling hopeless, I noticed that my table partner was writing fast on his test. I could see smoke rising up from how fast he was writing. I was attracted to look over at his test, but then the many bad results I had heard about cheating (作弊) came into my mind. I reasoned that if I started cheating now, it would be hard to give up that habit during high school. In the end, I decided not to copy his answers, and got a B- on that test. Even though my dad gave me a hard time about it, it would have been a lot worse if he found out that I had given in and cheated. 52. The writer might feel ________ before the Math Test. A. surprised B. relaxedC. worried D. excited53. Which is the best expression to fill in the blank (空白处 in the passage?A. had breakfast B. went to bedC. took exercise D. rode to school54. The writer's father was ________.A. proud of him B. tired of himC. strict with him D. pleased with him55. From the passage, we know that the writer________.A. could read Serbian B. didn't cheat at lastC. got a good grade at last D. didn't work hard that night【主旨大意】文章记述了“我”的一次数学考试经历,说明了诚实更重要。

52.【解析】选C推理判断题由第一段的第二、三句可以判断,作者在数学考试前是担心的,故选C53.【解析】选B细节理解题由第一段的第四、五句可知,作者合上书,去睡觉,然而,直到午夜我才入睡,故选B54.【解析】选C推理判断题由第三段的第二、三句可以判断,作者的父亲对他要求很严格,故选C55.【解析】选B细节理解题由文章的倒数第二句可知,作者最后没有作弊,故选C卷Ⅱ【2013浙江嘉兴】五、词汇运用(本题有15小题,每小题1分;共计15分)(录入及核对:陈树梅;解析:陈树梅)A. 根据电子邮件内容和括号内所给汉语意思,写出空白处各单词的正确形式(每空一词)Dear Annie, Everyone thinks I am so lucky to have parents who are always 56(度过) their time with me. I don’t feel that way, though. Mum and dad have made many 57(规则) at home. For example, they don’t allow me to have fun with friends on weekends. 58(代替), I have to stay at home, busy with endless 59 (家庭作业). They are watching over me all the time. I want to 60 (加入) the after-class activities I’m interested in, and not the ones they think are 61(有用的), but I have to obey them. Can you tell me what I should do? Tom Dear Tom, Thank you for your message. It 62 (似乎) that your parents want to protect you, though you may feel uncomfortable sometimes. Why don’t you have an 63 (诚实的) chat with them? Show your parents that you are old enough to take 64 (照料) of yourself and make your own decision. Express your feelings to them. Then, work 65 (一起) to reach an agreement. Be patient, and I’m sure things will be better from now on.Annie【答案】:56. spending 57. rules 58. instead 59. homework 60. join 61. useful 62.seems 63. honest 64. care 65. together 【2013浙江嘉兴】B. 用方框中所给单词的适当形式填空,使对话通顺、正确。

每词仅用一次(每空一词)录入及核对:陈树梅;解析:陈树梅) Freedom meet cool encourage wrong Tom; Hi, Dad, do you have time for a chat? I have 66 some problems.Dad: Oh, Tom, what’s 67?Tom; Dad, you and mum are always around me. I don’t have my own time and 68 Dad: Are we?Tom: Yes. I always have to obey you, but I’m able to decide my own business now. Dad: Oh, I didn’t realize that we hardly 69 you to make your own decision in the past.Tom。

下载提示
相关文档
正为您匹配相似的精品文档