2014高考英语阅读理解精英练习题(14)及答故事类---[2012·重庆卷] A One of my wonderful memories is about a Christmas gift. Unlike other gifts, it came without wrap(包装). On September 11th, 1958, Mum gave birth to Richard. After she brought him home from hospital, she put him in my lap, saying, “I promised you a gift, and here it is. ”What an honor! I turned four a month earlier and none of my friends had such a baby doll of their own. I played with it day and night. I sang to it. I told it stories. I told it over and over how much I loved it! One morning, however, I found its bed empty. My doll was gone! I cried for it. Mum wept and told me that the poor little thing had been sent to a hospital. It had a fever. For several days, I heard Mum and Dad whispering such words as “hopeless”, “pitiful”, and “dying”, which sounded ominous. Christmas was coming. “Don't expect any presents this year,” Dad said, pointing at the socks I hung in the living room. “If your baby brother lives, that'll be Christmas enough.” As he spoke, his eyes filled with tears. I'd never seen him cry before. The phone rang early on Christmas morning. Dad jumped out of bed to answer it.From my bedroom I heard him say, “What? He's all right?” He hung up and shouted upstairs. “The hospital said we can bring Richard home!” “Thank God!” I heard Mum cry. From the upstairs window, I watched my parents rush out to the car. I had never seen them so happy. And I was also full of joy. What a wonderful day! My baby doll would be home. I ran downstairs. My socks still hung there flat. But I knew they were not empty; they were filled with love!56. What happened to the author on September 11th, 1958? A. He got a baby brother. B. He got a Christmas gift. C. He became four years old. D. He received a doll.57. What does the underlined word “ominous” in Paragraph 3 probably mean? A. Impossible. B. Boring. C. Difficult. D. Fearful. 58. Which word can best describe the feeling of the father when Christmas was coming? A. Excitement. B. Happiness. C. Sadness. D. Disappointment. 59. What is the passage mainly about? A. A sad Christmas day. B. Life with a lovely baby. C. A special Christmas gift. D. Memories of a happy family.【要点综述】“我”四岁时母亲给了“我”一件特殊的圣诞礼物:人娃娃——我可爱的弟弟Richard。
但后来Richard发高烧差点夭折,经医院抢救得生,这使我更加珍爱我的“人娃娃” 56. A 细节理解题虽然表面上是有了一个娃娃,但事实上是有了亲弟弟 57. D 词义猜测题从该句前半部分中的 “hopeless”, “pitiful”, and “dying”可知该词意思是“令人害怕的”虽然其他三个词均表示消极含义,但只有fearful表示“我”害怕“弟弟”离“我”而去 58. C 推理判断题从第四段最后两句As he spoke, his eyes filled with tears. I’d never seen him cry before.可知父亲感到十分伤心 59. C 主旨大意题第一段一开始便定义我的弟弟Richard是一件特殊的圣诞礼物虽然弟弟Richard差点离我们而去,但后来还是得以平安回家,因此圣诞节并不悲惨B和D选项外延过大,此段材料只是截取生活中的一个片段,并非整个和Richard一起生活的全部第三部分:阅读理解(共两节,满分40分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C、D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑A(2012·南阳期终质检)Little_Charlie_Simpson_was_the_toast_of_Britain last night after raising an astonishing £160,000 for Haiti earthquake victims in 24 hours.Charlie,seven,had hoped to raise £500 with a sponsored bike ride around a park yesterday.But as news of his touching effort spread thousands of people donated cash to his appeal.Mum Leonora said:“What started off as a little cycle round the park with his dad has turned into something a lot bigger than that and we can't believe it.He's done really well.He's worked hard and he's raised a large amount of money.It was great to see him so motivated.I am extremely proud of Charlie.”At first Charlie hoped to raise £500 for Unicef's Haiti appeal by cycling five times round his local park.But things began to take off after he put his appeal on the Just Giving website,which helps raise online charity cash.Then as his story was picked up by TV stations money began to flood in.Within hours of Charlie climbing off his bike donations had reached £53,000—in just 24 hours.Leonora said her son had been deeply moved by the hardship of the Haitians.She added,“He was really upset by the pictures on TV. He actually burst into tears.He decided to do the cycle ride and he made me do a sponsorship form for him.We sent it out on to the web and it just went everywhere.”Charlie, from Fulham,West London, said:“I was quite sad when I saw the pictures on TV.”Unicef's Michael Newsome said,“There's something quite special about a child in the UK reaching out to the children of Haiti.”文章大意:这是一篇新闻报道。
七岁的Charlie想为遭地震的海地募捐500英镑,结果一天之内就募捐到了16万英镑他是怎么做的呢?56.By saying“Little Charlie Simpson was the toast of Britain”underlined, the writer means Charlie Simpson ________.A.proposed a toast to BritainB.sent good wishes to BritishC.had a nice time in Britain D.was well received in Britain答案:D 猜测词义题由后文可知,七岁的Charlie想为遭地震的海地募捐500英镑,结果一天之内就募捐到了16万英镑所以,人们对他的募捐行为很支持,他已经广为人知了57.People can support Charlie by donating money________.A.on TV B.on the InternetC.in the bank D.in person答案:B 细节理解题。
由第四段第二句话“But things began to take off after he put his appeal on the Just Giving website,which helps raise online charity cash.”可知,这些现金是在网上捐献的58.It can be inferred from the passage that________.A.Charlie's mother persuaded him to help Haiti victims B.things went on just as Charlie and his mother plannedC.more donations will be collected for Haiti victimsD.more people will join Charlie in the cycle ride答案:C 细节理解题由倒数第三段可知,Charlie是自己想到帮助海地受灾者的,而不是妈妈的说服,所以A项错误;七岁的Charlie想为遭地震的海地募捐500英镑,结果却募捐到了16万英镑,所以该事情的结果出乎他和母亲的预料,所以B项错误;由倒数第四段可知,募捐进行了一天,还会持续下去的,所以C项正确。
59.Which is the passage mainly about?A.Charlie Simpson, a 7yearold British schoolboyB.Charlie Simpson raises £160, 000 for Haiti appeal in one dayC.Charlie Simpson:Fundraising Allstar on TVD.Charlie Simpson to help Haiti earthquake victims答案:B 主旨大意题由文章大意可知,B项符合文章的大意和本文的文体B(2012·襄阳3月调测)When I first arrived in China around a year ago, I wasn't worried about the food or the language barriers. I only had one concern: how am I going to watch soccer? In the UK where I grew up, matches are scheduled for prime time TV viewing. I could always look forward to a lazy Sunday afternoon in the pub watching Manchester United or Liverpool. However, in China, the time difference means that these evening games actually start at 3:45 am.When the alarm sounded at 3 am it was a struggle to drag myself out of bed.Determined not to miss the action, I got dressed and set off, wearyeyed (双眼困乏的), to find a taxi.When I arrived I was surprised.I wasn't the only midnight soccer fan.The bar was packed with Liverpool fans who were there to support their team.With each Liverpool goal, a huge cheer erupted.Throughout the match a large group of Chinese fans sang songs about their heroes—often in perfect Liverpudlian accents.Other supporters discussed the game over a beer.Along with the excitement came a sense of community.Only the most dedicated (专注的) soccer followers would sacrifice (牺牲) sleep for a big match.Back home supporting a soccer team is a fashion statement for many.Politicians talk about soccer to appear in touch with common people.But in this small bar in Beijing I'd found a truer type of soccer fan.These fans loved the game so much that they'd watch it whatever the time.I'll be returning to the UK for Christmas—the time of year spent with family, eating turkey, giving presents, and, of course, watching soccer.But I might just miss the 3 am taxi rides and midnight fans of Beijing.After all, where's the fun in watching soccer at a normal time?文章大意:一年前,第一次来中国,我一直担心无法看球赛。
但是中国球迷的热情和痴迷令我感动60.Which of the following statements is TRUE according to the article?A.In the UK, the author preferred to watch soccer matches at home with his families.B.In the UK, big soccer matches are more often broadcast on TV in the evenings than in the mornings.C.In China, the author usually stayed up all night in order not to miss a soccer game.D.The bar where the author went was noisy, which the author didn't like.答案:B 推理判断题由第一段第三、四两句话“In the UK where I grew up, matches are scheduled for prime time TV viewing. I could always look forward to a lazy Sunday afternoon in the pub watching Manchester United or Liverpool.”可知,A项错在“在家中看”,同时B项正确;由第二段前两句话可知,C项错在“整夜不睡觉”;由第三段第一句话“Along with the excitement came a sense of community.”可知,球迷的吵闹使我激动,同时又让我有了归属感,所以D项错在“作者不喜欢”上。
61.By mentioning the Chinese fans in the bar singing songs in perfect Liverpudlian accents, the author intends to show________.A.the fans' good knowledge of foreign languageB.the fans' passion and support for their heroesC.the messy but friendly atmosphere in the barD.typical ways that the fans spent time in the bar答案:B 推理判断题由第三段第二句话“Only the most dedicated (专注的) soccer followers would sacrifice (牺牲) sleep for a big match.”可知,只有专注的球迷才会做到这一点,所以这是在展示中国球迷的热情和支持62.Which fails to show “the sense of community” caused by soccer according to the article?A.Soccer fans struggling to support their favorite teams at midnight.B.Soccer fans cheering only for their own national teams.C.Politicians trying to impress the public by saying that they like soccer.D.Soccer fans who prefer to watch a match in a bar together with other fans.答案:B 推理判断题。
由第二、三段可知,中国球迷半夜看球,结伴讨论球,政治家为了亲民表示喜欢足球这都是一种归属感的表现,所以选B项63.When the author returns to the UK and watches soccer, he thinks he will________.A.feel relieved and satisfied to be at homeB.miss his Chinese friendsC.invite his family to watch the games in the pub with himD.recall the fun of watching games at midnight in China答案:D 推理判断题由最后一段最后两句话可知,作者非常怀念在中国半夜看球的快乐阅读理解、专题训练()、如何推断文章出处(4)◆ 技巧点拨推断文章出处题型的设题方式:1.The passage is most likely to be taken from ________.2.Where would this passage most probably appear?3.The passage is most likely to be part of ________.如何解题?一般可从文章的内容和结构来判断文章的出处。
1.报纸:前面有日期、地点或通讯社名称2.科学杂志:一般涉及科学发现、科学研究等方面的最新成就3.广告:广告有特殊的用词和格式4.产品说明:包含产品名称、特点、操作方法、生产日期、使用期限;如果是药品介绍,还会有服用剂量、时间和次数等内容◆ 活学活用阅读下列短文,按要求完成读写任务U.S.airlines are seeing a major interruption because of hundreds of flights canceled due to the ash cloud from the Icelandic volcano,but European flight companies will face the biggest losses.The airline business has been tough:The decline dramatically slowed traffic;February heavy snow forced U.S.airlines to cancel thousands of flights;and now the ashes from the volcano stopped all traffic in and out of northern Europe for days.“For U.S.flight companies,it'll be a relatively shortterm hit,” said Michael Boyd,president of Boyd Group International,an aviation (航空学) consulting firm.“We think right now they're down about $ 80 million in terms of lost income,and they're down domestically about 80,000 passengers that would have been flying domestically but aren't because they can't get here.” Delta announced that volcanorelated interruption grounded about 400 flights until Monday at a cost of $ 20 million in lost revenues(收入).But by comparison,the airline canceled 7,000 flights and lost $ 65 million in revenue due to the recent snowstorms.The disruption has created uncertainty for customers,but analysts say U.S.airlines won't face as many costs as you might think.They are not flying in extra planes to handle the passengers in trouble because companies simply don't have them.“Airlines run a very lean operation now,” Mann said.“So,since there are no spare aircraft or crews,the airlines will attempt to maximize loads on every one of their aircraft that do fly.But it may take days,or in some cases a week or so,to get some of these customers to where they want to go.” Ⅰ.以约30词概括文章大意______________________________________________________Ⅱ.根据短文内容选择最佳答案1.Which negative consequences mentioned in the passage did the disasters cause?A.coldness,pollution and airlines' lossesB.airport damage,pollution and slow trafficC.passenger delay,coldness and airport damageD.passenger delay,airlines' losses and slow traffic2.Which of the following statements is true according to the passage?A.The fewest airplanes will fly the trapped passengers to their destinations.B.All the customers are sure to be sent to their destinations in time.C.The U.S.and U.K.airlines suffered the same losses in the natural disasters.D.The volcano eruption reduced the traffic to and from northern Europe.3.What does the last paragraph mainly tell us?A.the troubles that the airlines will face after the ash cloud disappears.B.the measures that the airlines will take to maximize their profit.C.the present situation of the airlines and their plan to deliver the passengers.D.the reasons why the airlines run a fine operation.4.Why will it take a long time for airlines to send the passengers to their different destinations?A.Because the passengers enjoy staying in airports to talk with one another.B.Because the airlines don't have spare planes or employees to serve.C.Because the airlines don't have enough financial support after the disaster.D.Because the passengers are asking for full refund from the airlines.5.The passage is most probably from________.A.a novel B.a news reportC.a magazine D.a thesis 参考答案ⅠThe text tells us about the serious effect of the ash cloud from the Icelandic volcano on airline business and how flight companies will handle the problems caused by the disaster.(31words)Ⅱ1.解析:文中没有提到污染、机场损毁等问题, 只讲了航班延误、乘客滞留、运营缓慢、航空公司受损,所以D为正确答案。
答案:D 2.解析:从最后一段的They are not flying in extra planes to handle the passengers in trouble和 the airlines will attempt to maximize loads on every one of their aircraft that do fly, 可知A为正确答案答案:A 3.解析:最后一段告诉我们每个飞行的航班会最大限度的搭载乘客,所以选C答案:C 4.解析:从They are not flying in extra planes to handle the passengers in trouble because companies simply don't have them可以推知答案答案:B 5.解析:全文讲述冰岛火山灰对航空业的影响, 应该选自新闻报道答案:B。