2022年考博英语-中国艺术研究院考试题库及模拟押密卷(含答案解析)1. 单选题With the burgeoning of scientific knowledge, work on the new edition of a textbook begins soon after completion of the original.问题1选项A.emergingB.culminatingC.limitingD.developing【答案】A【解析】考查形容词辨析句意:随着科学知识的迅速发展,在原教科书完成后不久,就开始编写新版本的教科书A选项emerging “走向成熟的,新兴的”;B选项culminating“达到顶点,告终”;C选项limiting“限制的,局限的”;D选项developing“发展中的”burgeoning意为“迅速发展的,繁荣的”,选项A与之意思最为相近,代入符合语境2. 单选题Researchers in the social sciences may often have( )their scope to those narrowly circumscribed topics that are well suited to quantitative methods.问题1选项A.diminishedB.enlargedC.limitedD.expanded【答案】C【解析】考查动词辨析。
A选项diminish“减少,缩小”;B选项enlarge“扩大,增大”;C选项limit“限制”;D选项expand“扩张”根据下文的“narrowly circumscribed topics”可推测,这里填入选项C符合语境句意:社会科学的研究人员可能经常将他们的研究范围限制在那些非常适合定量方法的狭窄限定的课题上所以选项C正确3. 单选题The( )between the two playing periods of a football game is only a few minutes.问题1选项A.internalB.reserveC.intervalD.radium【答案】C【解析】考查名词辨析A选项internal“内部”;B选项reserve“预备,储存”;C选项interval“间隔,间距”;D选项radium“镭”句意:足球比赛两场比赛之间的间隔只有几分钟选项C符合语境4. 单选题Writing is a slow process, requiring( )thought, time and effort.问题1选项A.significantB.considerableC.greatD.numerous【答案】B【解析】考查形容词辨析。
A选项significant“重大的,有意义的”;B选项considerable“相当大的,可观的”;C选项great“伟大的,极好的”;D选项numerous“很多的”句意:写作是一个缓慢的过程,需要大量的思考、时间和努力选项B符合语境5. 单选题No poem should ever be discussed or “analyzed”, until it has been read aloud by someone, teacher or student. Better still, perhaps, is the practice of reading it twice, once at the beginning of the discussion and once at the end, so the sound of the poem is the last thing one hears of it.All discussions of poetry are, in fact, preparations for reading it aloud, and the reading of the poem is, finally, the most telling “interpretation” of it, suggesting tone, rhythm, and meaning all at once. Hearing a poet read the work in his or her own voice, on records or on films, is obviously a special reward. But even those aids to teaching cannot replace the student and teacher reading it or, best of all, reciting it.I have come to think, in fact, that time spent reading a poem aloud is much more important than “analyzing” it, if there isn’t time for both. I think one of our goals as teachers of English is to have students love poetry. Poetry is “a criticism of life”, and “a heightening of life”. It is “an approach to the truth of feeling”, and it “can save your life”. It also deserves a place in the teaching of language and literature more central than it presently occupies.I am not saying that every English teacher must teach poetry. Those who don’t like it should not be forced to put that dislike on anyone else. But those who do teach poetry must keep in mind a few things about its essential nature, about its sound as well as its sense, and they must make room in the classroom for hearing poetry as well as thinking about it.1.To have a better understanding of a poem, one should( ).2.Which of the following is not mentioned as a function of poetry?3.According to the writer, one of the purposes of teaching English is to get students( ).4.What does the last sentence in the third paragraph imply?5.The phrase “make room” in the last paragraph could be best replaced by( ).问题1选项A.discuss it with othersB.analyze it by oneselfC.copy it down in a notebookD.practice reading it aloud问题2选项A.Extending your lifeB.Saving your lifeC.Criticizing lifeD.Heightening life问题3选项A.to understand lifeB.to enjoy poetryC.to become teachersD.to become poets问题4选项A.More stress should be laid on the teaching of poetry.B.Poetry is more important than any other subject.C.One cannot enjoy life fully without an understanding of poetry.D.Poetry is the foundation of all language and literature courses.问题5选项A.“build a booth”B.“provide equipment”C.“leave a certain amount of time”D.“set aside enough space”【答案】第1题:D第2题:A第3题:B第4题:A第5题:C【解析】1.细节事实题。
根据原文第一段的第一句“No poem should ever be discussed or ‘analyzed’, until it has been read aloud by someone, teacher or student. 任何诗歌都应该先由某人,老师或学生大声朗读,再来进行讨论或‘分析’所以选项D符合原文2.细节事实题根据第三段的倒数第二句“Poetry is ‘a criticism of life’, and ‘a heightening of life’. It is ‘an approach to the truth of feeling’, and it ‘can save your life’. 诗歌是‘对生活的批评’,也是‘对生活的升华’它是‘一种接近真实感受的方法’,它‘可以拯救你的生命’由此可知,只有选项A在原文没有提及3.细节事实题根据第三段的第二句“I think one of our goals as teachers of English is to have students love poetry. 我认为我们作为英语教师的目标之一就是让学生热爱诗歌。
由此可知,选项B符合原文4.语义推断题原文第三段的最后一句提及“It also deserves a place in the teaching of language and literature more central than it presently occupies. 它(诗歌)也应该在语言和文学教学中占有比现在更重要的地位也就是说,应该要更加重视诗歌的教学,所以选项A符合原文5.词义推断题根据关键词所在原文的句意“但那些教授诗歌的老师必须牢记诗歌的本质、诗歌的声音和诗歌的意义他们必须在教室里留出时间让学生思考诗歌,同时也让学生听诗由此可推断,这里的“make room”指的是留出时间,所以选项C符合原文6. 单选题This will make art groups more directly and effectively( )to audiences, and more responsive to their criticisms and wishes.问题1选项A.availableB.accountableC.subjectedD.submitted【答案】A【解析】考查形容词辨析。
A选项available“可获得的”;B选项accountable“有责任的,可解释的”;C选项subjected“使遭受”;D选项submitted“递交,主张”句意“这将使艺术团体更直接和有效地与观众接触,并对他们的批评和愿望作出更积极的回应选项A符合语境7. 单选题He( )in court that he had seen the prisoner run out of the bank after it had been robbed.问题1选项A.justifiedB.witnessedC.testifiedD.identified【答案】C【解析】考查固定搭配A选项justify“证明合法,证明……是正当的”;B选项witness“目击,证明,为……作证”;C选项testify“作证,证明”;D选项identify“确定,鉴定,识别”四个选项都可以表示“作证,证明”,但testify in court是固定用法,表示“出庭作证”,所以选项C正确8. 翻译题一九七八年,我们党召开具有重大历史意义的十一届三中全会,开启了改革开放历史新时期从那时以来,中国共产党人和中国人民以一往无前的进取精神和波澜壮阔的创新实践,谱写了中华民族自强不息、顽强奋进新的壮丽史诗,中国人民的面貌、社会主义中国的面貌、中国共产党的面貌发生了历史性变化。
改革开放是党在新的时代条件下带领人民进行的新的伟大革命,目的就是要解放和发展社会生产力,实现国家现代化,让中国人民富裕起来,振兴伟大的中华民族答案】In 1978, our Party convened the third Plenary Session of the 11th Central Committee of the CPC with great historical significance, opening a new historical period of reform and opening up. Since then, the Chinese Communists and the Chinese people, with their indomitable spirit of enterprise and great innovation and practice, have written a new epic of perseverance and fortitude for the Chinese nation. Historic changes have taken place in the face of the Chinese people, socialist China and the Communist Party of China. Reform and opening up is a great new revolution that the Party is leading the people to carry out in the new era. Its purpose is to liberate and develop the productive forces, modernize the country, enrich the Chinese people and revitalize the great Chinese nation.9. 单选题The poverty line is the minimum income that people need for an acceptable standard of living. People with incomes below the poverty line are considered poor. Economists study the causes of poverty in order to find solutions to the problem.As the general standard of living in the country rises, the poverty line does, too. Therefore, even with today's relatively high standard of living, about 10 percent of the people in the United States are below the poverty line. However, if these people had stable jobs, they could have an acceptable standard of living. Economists suggest several reasons why poor people do not have jobs.For one thing, more than half of the poor people in the United States are not qualified to work. Over 40 percent of the poor people are children. By law, children less than 16 years old cannot work in many industries. A large number of poor people are old. Many companies do not hire people over 65 years old, the normal retirement age.Some poor adults do not look for jobs for a variety of personal reasons: they are sick, they do not have any motivation, they have family problems, or they do not believe that they can find a job.Other poor people look for a job but cannot find one. Many poor adults never went to high school. Therefore, when they look for jobs, they have few skills that they can offer.At the present time, the government thinks it can reduce poverty in the country in the following ways.First, if the national economy grows, businesses and industries hire more workers. Some of the poor who are qualified to look for jobs may find employment. Then they will no longer be below the poverty line.Second, if society invests in the poor, the poor will become more productive. If the government spends money on social programs, education, and training for poor people, the poor will have the skills to offer. Then it is more likely that they can find jobs.Finally, if the government distributes society’s income differently, it raises some poor people above the poverty line. The government collects taxes from the non-poor and gives money to the poor. These payments to the poor are called welfare. In 1975 over 18 million people in the United States received welfare.Some economists are looking for better solutions to the poverty problem. However, at the present time, many people depend on welfare for a minimally acceptable standard of living.1. The author's main purpose to write this article is( ).2. Which of the following is NOT true?3. More than 40 percent of the poor people are children. This is mainly because( ).4. Most of the American poor people are not qualified for employment because( ).5. We may concluded from the passage that( ).问题1选项A.to define (下定义) what the poverty line isB.to explain why some people live the poverty lineC.to find solutions to the problem of povertyD.to show sympathy for those poor people问题2选项A.Ten percent of the Americans live a poor life.B.Poor people are those who live below the poverty line.C.The poverty line rises as the general standard of living rises.D.The poverty line tends to be at the same level.问题3选项A.they do not have enough motivationB.they are so young that they don’t have the right to workC.they fail to get enough educationD.they are very poor in health问题4选项A.they do not have any motivation to workB.they are not very self-confidentC.they are too young or too old to workD.they have physical and family problems问题5选项A.better solutions to the poverty problem are not yet foundB.welfare will enable them to be richC.poor people are sure to go out of the poverty line if they have chances to do businessD.employment is the best solution to the poverty problem【答案】第1题:C第2题:D第3题:B第4题:C第5题:A【解析】1.作者意图题。
原文首段最后一句和尾段的首句均有提及“经济学家们正在寻找更好的解决贫困问题的办法”,由此可知,作者写这篇文章的主要目的是为了寻找解决贫困问题的方法选项C符合原文2.细节事实题根据第二段的一、二句“As the general standard of living in the country rises, the poverty line does, too. Therefore, even with today's relatively high standard of living, about 10 percent of the people in the United States are below the poverty line. 随着这个国家的总体生活水平提高,贫困线也在提高因此,即使在今天生活水平相对较高的情况下,仍有大约10%的美国人生活在贫困线以下可知,选项A和选项C符合原文;再根据第一段的第二句“People with incomes below the poverty line are considered poor. 收入低于贫困线的人被认为是穷人可知,选项B符合原文;只有选项D在文中没有信息提及。
3.细节事实题原文第三段的前半部分提及“一方面,美国一半以上的穷人没有资格工作40%以上的穷人是儿童根据法律规定,不满16岁的儿童在许多行业都不能工作由此可知,最主要的原因是这些儿童太小,没有工作的权利,选项B符合原文4.细节事实题根据第三段的内容可知,美国大部分的穷人都没有工作,是因为这些人不是老人就是小孩,没有工作的能力,所以选项C符合题意5.判断推理题根据原文最后一段的内容“Some economists are looking for better solutions to the poverty problem. However, at the present time, many people depend on welfare for a minimally acceptable standard of living. 一些经济学家正在寻找更好的解决贫困问题的办法然而,目前许多人依靠福利来维持最低限度的可接受的生活水平由此可知,贫困问题并没有找到更好的解决办法,所以选项A正确10. 翻译题Directions: Translate the following passage into English. Write your translation on the ANSWER SHEET.一九七八年,我们党召开具有重大历史意义的十一届三中全会,开启了改革开放历史新时期。
从那时以来,中国共产党人和中国人民以一往无前的进取精神和波澜壮阔的创新实践,谱写了中华民族自强不息、顽强奋进新的壮丽史诗,中国人民的面貌、社会主义中国的面貌、中国共产党的面貌发生了历史性变化改革开放是党在新的时代条件下带领人民进行的新的伟大革命,目的就是要解放和发展社会生产力,实现国家现代化,让中国人民富裕起来,振兴伟大的中华民族答案】In 1978, our Party convened the third Plenary Session of the 11th Central Committee of the CPC with great historical significance, opening a new historical period of reform and opening up. Since then, the Chinese Communists and the Chinese people, with their indomitable spirit of enterprise and great innovation and practice, have written a new epic of perseverance and fortitude for the Chinese nation. Historic changes have taken place in the face of the Chinese people, socialist China and the Communist Party of China. Reform and opening up is a great new revolution that the Party is leading the people to carry out in the new era. Its purpose is to liberate and develop the productive forces, modernize the country, enrich the Chinese people and revitalize the great Chinese nation.11. 单选题My cat is a fussy eater, but my dog is so( )that she’ll swallow down anything that is put in front of her.问题1选项A.indiscriminateB.choosyC.indefiniteD.picky【答案】A【解析】考查形容词辨析。
A选项indiscriminate“不加选择的”;B选项choosy“好挑剔的”;C选项indefinite“不确定的,无限的”;D选项picky“挑剔的”句意:我的猫很挑食,但我的狗却不加选择地吃任何摆在她面前的东西根据句意可知,填空处应填入一个和fussy(爱挑剔的)意思相反的单词,所以选项A符合语境12. 单选题Shopping habits in the United States have changed greatly in the last quarter of the 20th century.(1)in the 1900s most American towns and cities had a Main Street. Main Street was always in the heart of a town. This street was(2)on both sides with many(3)businesses. Here, shoppers walked into stores to look at all sorts of merchandise: clothing, furniture, hardware, and groceries.(4), some shops offer(5). These shops included drugstores, restaurants, shoe repair stores, and barber or hairdressing shops.(6)in the 1950s, a change began to (7). Too many automobiles had crowded into Main Street(8) too few parking places were(9)shoppers. Because the streets were crowded, merchants began to look with interest at the open spaces(10)the city limits. Open space is what their car driving customers needed. And open space is what they got(11)the first shopping center was built. Shopping centers, or rather malls,(12)as a collection of small new stores(13)crowded city centres.(14)by hundreds of free parking space, customers were drawn away from(15)areas to outlying malls. And the growing(16)of shopping centres led(17)to the building of bigger and better stocked stores.(18)the late 1970s, many shopping malls had almost developed into small cities themselves. In addition to providing the (19)of one stop shopping, malls were transformed into landscaped parks,(20)benches, fountains, and outdoor entertainment.问题1选项A.As early asB.EarlyC.Early asD.Earlier问题2选项A.builtB.designedC.intendedD.lined问题3选项A.variedB.variousC.sortedD.mixed up问题4选项A.Apart fromB.HoweverC.In additionD.As well问题5选项A.medical careB.foodC.cosmeticsD.services问题6选项A.SuddenlyB.AbruptlyC.ContrarilyD.But问题7选项A.be taking placeB.take placeC.be taken placeD.have taken place问题8选项A.whileB.yetC.thoughD.and then问题9选项A.available forB.available toC.used byD.ready for问题10选项A.overB.fromC.out ofD.outside问题11选项A.whenB.whileC.sinceD.then问题12选项A.startedB.foundedC.set upD.organized问题13选项A.out ofB.away fromC.next toD.near问题14选项A.AttractedB.SurprisedC.DelightedD.Enjoyed问题15选项A.innerB.centralC.shoppingD.downtown问题16选项A.distinctionB.fameC.popularityD.liking问题17选项A.onB.in turnC.by turnsD.further问题18选项A.ByB.DuringC.InD.Towards问题19选项A.cheapnessB.readinessC.convenienceD.handiness问题20选项A.because ofB.andC.withD.provided【答案】第1题:B第2题:D第3题:B第4题:C第5题:D第6题:D第7题:B第8题:A第9题:B第10题:D第11题:A第12题:A第13题:B第14题:A第15题:D第16题:C第17题:B第18题:A第19题:C第20题:C【解析】1.考查副词辨析。
A选项As early as“像……一样早的”;B选项Early“在初期”;C选项Early as“像……一样早”;D选项Earlier“早期的”原文指的是“在20世纪初期”,所以选项B符合原文语境2.考查动词辨析A选项build“建立,建造”;B选项design“设计”;C选项intend“打算,想要”;D选项line“排成一排”根据原文可知,这里是说很多商店沿着街道排成一排,所以选项D符合语境3.考查形容词辨析A选项varied“多变的”;B选项various“各种各样的”;C选项sorted“分类的”;D选项mix up“混淆,调和”根据原文可知,这里是指各种各样的商店,所以选项B正确4.考查逻辑连词A选项Apart from“除……之外”,后面必须接对象,不能单独使用;B选项However“然而”;C选项In addition“另外,此外”,可作为插入语使用;D选项As well“同样地,此外”,一般用于句尾所以选项C正确5.考查名词辨析A选项medical care“医疗护理”;B选项food“食物”;C选项cosmetics“装饰品”;D选项service“服务”上文提到,商店提供各类商品,这里应该是提供服务,选项D符合语境。
6.考查上下文语义A选项Suddenly“突然地”;B选项Abruptly“唐突地,硬生生地”;C选项Contrarily“相反地”;D选项But“但是”根据原文可知,这里是指20世纪50年代发生了变化,前后形成转折的关系,所以选项D符合语境7.考查时态和语态begin to do sth.意为“开始做某事”,后接动词原形,且take place没有被动语态,所以只有选项B正确8.考查逻辑连词A选项while“然而”,表对比;B选项yet“但是,然而”,表转折;C选项though“尽管”;D选项and then“于是,然后”前面提到了很多汽车,和后面很少的停车位形成了对比,所以选项A符合语境9.考查词组辨析A选项available for“可用于……的”;B选项available to“现有的”;C选项used by“被……用来”;D选项ready for“为……做好准备”be available to意为“可被……利用,可得到的”,这里指的是“可供购物者使用的停车位太少”,所以选项B正确10.考查副词辨析A选项over“在……之上”;B选项from“来自于”;C选项out of“在……外面”;D选项outside“在……范围之外”。
根据原文可知,这里是指“商人们开始对城市界限范围外的空地感兴趣所以选项D更符合语境11.考查逻辑连词根据句意“当第一个购物中心建成的时候,他们就获得了空地”,这里是一个时间状语从句,所以选项A符合语境12.考查动词辨析A选项started“开始”;B选项founded“建立”;C选项set up“建立”;D选项organized“组织”根据句意“购物中心,或者更确切地说,商场,最初是从一些小型新商店的集合开始(形成)的”,选项A符合语境13.考查上下文语义结合上文语境可知,既然是城市界限范围之外的空地,应该是远离拥挤的城市中心,所以选项B符合语境14.考查动词辨析A选项Attract“吸引”;B选项Surprise“使惊奇”;C选项Delight“使高兴”;D选项Enjoy“欣赏,享受”根据句意可知,顾客应该是被免费的停车位所吸引,所以选项A符合语境15.考查上下文语义A选项inner“内部的”;B选项central“中心的”;C选项shopping“购物”;D选项downtown“市区”根据原文可知,这里指顾客们离开市区去到偏远的商场购物,所以选项D符合语境16.考查名词辨析A选项distinction“区别,荣誉”;B选项fame“名声,威望”;C选项popularity“普及,流行,小有名气”;D选项liking“爱好,喜好”。
根据原文可知,这里是指购物中心越来越受欢迎,甚至小有名气,所以选项C符合语境17.考查上下文语义A选项lead on to“引导到”;B选项in turn“反过来”;C选项by turn“轮流”;D选项further“更远地”根据句意“购物中心越来越受欢迎,这反过来又导致了更大、更好,库存充足的商店的建立选项B符合语境18.考查语法时态根据后面的关键信息“had almost developed”可知,句子时态为完成时,只有选项A符合要求By+一段时间表示“到……的时候”19.考查名词辨析A选项cheapness“廉价”;B选项readiness“敏捷,迅速”;C选项convenience“便利”;D选项handiness“轻便,灵巧”根据原文可知,这里应该是提供一站式购物的便利,所以选项C符合语境20.考查连词辨析根据句意“购物中心被改造成景观公园,配有长椅、喷泉和户外娱乐设施这里应该用with表伴随,选项C正确13. 单选题It is understood that the filming of Legends is almost complete and the film is not( )to be delayed.问题1选项A.easyB.availableC.possibleD.likely【答案】D【解析】考查固定搭配。
根据句意:据了解,《传奇》的拍摄工作已经基本完成,不可能会推迟be not likely to是固定用法,意为“不可能”,所以选项D正确14. 单选题You will get to the church more quickly if you take this( )across the fields.问题1选项A.trackB.passageC.methodD.journey【答案】A【解析】考查名词辨析A选项track“轨道,足迹,小道”;B选项passage“走廊,通道”;C选项method“方法”;D选项 journey“旅行,行程”句意:如果你沿着这条小路穿过田野,到教堂会快一些选项A符合语境15. 单选题Why are some of us good at math, while others( )at art or volleyball.问题1选项A.workB.excelC.aimD.gaze【答案】B【解析】考查词组辨析A选项work at“从事于,致力于”;B选项excel at“突出,擅长于”;C选项aim at“目的在于”;D选项gaze at“盯住,凝视”根据句意可知,填空处填入的词应和at搭配,并且和good at意思相近。
句意“为什么有些人擅长数学,而有些人擅长艺术或排球?”选项B符合语境16. 单选题Although this book claims to be a biography of writer, many of the incidents are( ).问题1选项A.fascinatingB.fictitiousC.factiousD.fastidious【答案】B【解析】考查形容词辨析A选项fascinating“迷人的,吸引人的”;B选项fictitious“虚构的,编造的”;C选项factious“好捣乱的”;D选项fastidious“挑剔的”句意:虽然这本书自称是作者的传记,但许多事件都是虚构的选项B符合语境17. 翻译题Directions: Translate the following passage into Chinese. Write your translation on the ANSWER SHEET.Standing in the right spot in this gigantic city and hills draped with apartment complexes can remind you of Hong Kong, the density of habitation will recall Tokyo and the river-spanning brawn, replete with an immense new structure over the Yangtze that echoes the Brooklyn Bridge, might recall New York.Everywhere one looks here, there are new expressways, new bridges and towering new housing complexes rising, so。