高考阅读理解训练01 2019.01.06阅读理解 (一)Despite an advertisement campaign suggesting wall-to-wall special effects, “Bridge of Terabithia” is grounded in reality far more than in fantasy. Adapting Katherine Paterson’s award-winning novel, the screenwriters David Paterson and Jeff Stockwell have produced a thoughtful and extremely affecting story of a transformative friendship between two unusually gifted children. The result is a movie whose emotional depth could appeal more to adults than to their children.Jess Aarons (Josh Hutcherson) is a sixth grader with four sisters, financially tensed parents and a talent for drawing. An introverted(内向的) kid who is regularly picked on by the school buses, Jess forms a bond with a new student named Leslie (Anna Sophia Robb), a free spirit whose parents, both writers, are fondly neglectful. An attraction between outsiders, their friendship feeds on her words and his pictures; together they create an imaginary kingdom in the woods behind their homes, a world they can control and where their minds can wander free.Beautifully capturing a time when a bully in school can occur as large as a monster in a nightmare and the encouragement of a teacher can alter the course of a life, “Bridge to Terabithia” keeps the fantasy in the background to find magic in the everyday. Gabor Csupo directs this, his first feature, like someone close to the pain of being different, fascinated in tiny, perfect details.With strong performances from all the leads, “Bridge to Terabithia” is able to handle adult topics with sensitivity. As the emotional landscape darkens, those who haven’t read the book may be surprised at the sorrow the filmmakers cause without ever resorting to horror or terror. In other words, your children may cry, but they won’t be traumatized so badly.Consistently smart and delicate as a spider web, “Bridge to Terabithia” is the kind of children’s movie rarely seen nowadays. At a time when many public schools are being forced to cut music and art from the curriculum, the story’s insistence on the healing power of a cultivated imagination is both welcome and essential.( )1.The second paragraph indicates that Jess and Leslie ________.A.lost their control over the imaginary kingdom.B.looked down on their individual realities.C.formed a good friendship despite their different talents.D.wrote a book about a magical land called Terabithia.( )2.Which of the following words is most likely to replace “traumatized” (paragraph 4)?A.criticized. B.ignored. C.delighted . D.shocked.( )3.The two children most likely ________.A.skipped school to play in the woods behind their campus.B.created an imaginary world as an escape from reality.C.disappointed their parents with their over-active imaginations.D.won against the bullies at school with strong performances.( )4.Which of the following statements will the author most probably agree with?A.The fantasy components of the movie were too over-done.B.The movie is motional but not much too dramatic.C.“Bridge to Terabithia” has a negative impact on public school education.D.Children shouldn’t watch the film as they are too young to understand the topics. (二)Few of us haven’t read Cinderella, the story of a young woman living in poverty who meets the prince of her dreams. Some might not want to admit it, but there is a hidden Cinderella in everyone’s heart—we all wish we could achieve recognition or success after a period of obscurity or neglect.Mary Santiago has that secret dream, too. Her story is featured in Another Cinderella Story, a film set in a US high school.Mary is shy but loves to dance. Compared with other girls, she is invisible. However, her world changes completely when a famous teenager pop singer, Joey Parker, appears.Joey is everything that the rest of the boys in her class are not — kind, handsome and desirable. Mary and Joey’s paths cross at a ball. They meet and fall in love with each other. But when Mary has to rush back home, she leaves behind her MP3 player, which becomes the only clue Joey has to find the girl of his dreams. Of course, there is a wicked(邪恶的) stepmother, who turns out to be Dominique Blatt and she takes in Mary after her dancer mother dies. Dominique treats Mary like a maid and does everything she can to make sure Mary doesn’t get into the top dance school. Her two daughters are equally determined to stop Joey falling for Mary, even if that means embarrassing her.The story, though it mostly follows Cinderella, does add a few modern day twists to the classic fairy tale. Refreshingly, the film, unlike many high school films, does not focus on looks, although the actors are all beautiful. There is also a lot less materialism in Another Cinderella Story than in many similar movies.“The movie takes the Cinderella fairytale as its jumping off point,” writes the movie critic Amber Wilkinson. “The focus is firmly on following your dream.”( )5.In the movie, Mary Santiago _____________.A.is brave in expressing her love B.has a dream of meeting a princeC.is badly treated by the stepmother D.is embarrassed by the pop singer( )6.What does the underlined word in Paragraph1 probably mean?A.being popular B.being selfish C.being famous D.being unknown( )7.According to the passage, Another Cinderella Story ________.A.follows Cinderella with nothing new specialB.encourages young people to follow their dreamsC.pays more attention to the looks of the actorsD.focuses more on materialism than other films( )8.The passage is mainly about ___________.A.a fairy tale B.an essay about dreamsC.a film review D.an advertisement of a film参考答案1. C 2. D 3. B 4. B 【分析】这是一篇影视评论。
作者介绍了“仙境之桥”这部电影的主要情节,并对它进行了评论1.推理判断题由第二段“Jess Aarons ...financially tensed parents and a talent for drawing..., Jess forms a bond with a new student named Leslie (Anna Sophia Robb), a free spirit... An attraction between outsiders, their friendship feeds on her words and his pictures;”可知,Jess Aarons是一个内向但在绘画方面有天赋的孩子,而 Leslie是一个外向的,开朗不羁的的孩子他们的友谊是建立在她的话和他的照片基础上;所以判断出, 尽管Jess 和 Leslie有不同的天资,但还是建立了良好的友谊故C选项正确2.词义猜测题由第四段“... those who haven’t read the book may be surprised at the sorrow the filmmakers cause without ever resorting to horror or terror. In other words, your children may cry, but they won’t be traumatized so badly.”可知,那些没有读过这本书的人可能会对电影制作人在没有诉诸恐惧或恐怖的情况下造成的悲伤感到惊讶。
换句话说,你的孩子可能会哭,但是他们不会受到如此严重的创伤由 In other words可知,前句与后句是同位关系,由 surprised 可推出,shocked最可能替代traumatized故D选项正确3.推理判断题由第二段“ ...who is regularly picked on by the school buses, ... Leslie (Anna Sophia Robb), a free spirit whose parents, both writers, are fondly neglectful. together they create an imaginary kingdom in the woods behind their homes, a world they can control and where their minds can wander free.”可知,Jesss是一个经常被欺负的孩子,Leslie是一个被父母忽略的孩子,他们一起在他们家后面的树林里创造了一个想象中的王国,一个他们可以控制的世界,一个他们可以自由思考的世界所以判断出,这两个孩子创造想象中的世界来逃避现实。
故B选项正确4.推理判断题由第一段“ “Bridge of Terabithia” is grounded in reality far more than in fantasy. ...the screenwriters David Paterson and Jeff Stockwell have produced a thoughtful and extremely affecting story of a transformative friendship... ”可知,“仙境之桥”是基于现实而非幻想改编凯瑟琳·帕特森获奖的小说,编剧大卫·帕特森和杰夫·斯托克韦尔创作了一个深思熟虑的、极其感人的故事所以,作者最可能同意“这部电影是感人的,但不太戏剧化故B选项正确点睛】根据关键词进行推理判断是最有效最直接的解题切入点例如小题3,由第二段“ ...who is regularly picked on by the school buses, ... Leslie (Anna Sophia Robb), a free spirit whose parents, both writers, are fondly neglectful.together they create an imaginary kingdom in the woods behind their homes, a world they can control and where their minds can wander free.中的“is regularly picked on by the school buses”“ neglectful”可知,Jesss是一个经常被欺负的孩子,Leslie是一个被父母忽略的孩子,所以他们一起在他们家后面的树林里创造了一个想象中的王国,是为了逃避现实。
故B选项为小题3的正确选项5.C 6.D 7.B 8.C【解析】本文是一篇影评本文介绍了电影《另外一个灰姑娘》的故事情节以及人们对这部电影的评价5.推理判断题由第四段Of course, there is a wicked(邪恶的) stepmother, who turns out to be Dominique Blatt and she takes in Mary after her dancer mother dies. Dominique treats Mary like a maid and does everything she can to make sure Mary doesn’t get into the top dance school.可知在电影中,Mary Santiago被她的继母虐待,选C6.词义猜测题由第一段Some might not want to admit it, but there is a hidden Cinderella in everyone’s heart—we all wish we could achieve recognition or success after a period of obscurity or neglect.可知划线部分的词应该是消极意义的词,且与neglect意思相近,故选D。
7.推理判断题由最后一段“The focus is firmly on following your dream.”可推断出另外一个灰姑娘的故事鼓励年轻人追随他们的梦想,选B8.细节理解题由最后一段“The movie takes the Cinderella fairytale as its jumping off point,” writes the movie critic Amber Wilkinson. “The focus is firmly on following your dream.”可知这篇文章主要讲的是电影《另外一个灰姑娘》的影评,选C。