2013年广州市高三训练题英 语 2013.5本试卷共10页, 三大题, 满分135分考试用时120分钟注意事项:1. 答卷前,考生务必用2B铅笔在“考生号”处填涂考生号用黑色字迹的钢笔或签字笔将自己所在的市、县/区、学校以及自己的姓名和考生号、试室号、座位号填写在答题卡上用2B铅笔将试卷类型(A)填涂在答题卡相应位置上2. 选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目选项的答案信息点涂黑,如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案,答案不能答在试卷上3. 非选择题必须用黑色字迹钢笔或签字笔作答,答案必须写在答卷纸各题目指定区域内相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案;不准使用铅笔和涂改液不按以上要求作答的答案无效4. 考生必须保持答题卡的整洁考试结束后,将试卷和答题卡一并交回I 语言知识及应用 (共两节,满分45分)第一节 完形填空 (共15小题;每小题2分,满分30分) 阅读下面短文,掌握其大意,然后从1~15各题所给的A、B、C和D项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
Some years ago, Houston airport faced a troubling customer-relations issue. Passengers were making a huge number of 1 about the long waits at baggage claim (行李提取处). In response, the airport managers 2 the number of baggage handlers. The plan worked: the average wait fell to eight minutes. But the complaints 3 despite the apparent success. 4 , the managers undertook a more careful, on-site analysis. They found that it took passengers a minute to walk from their 5 gates to baggage claim and seven more minutes to get their bags. Roughly 88 percent of their time, in other words, was spent standing around 6 waiting for their bags.So the airport decided on a new approach: instead of reducing wait time, it 7 the arrival gates farther away from baggage claim area. Passengers now had to 8 six times longer to get their bags. Complaints dropped to near zero.This story shows a general 9 : the experience of waiting is defined only partly by the actual length of the wait. Often the psychology of queuing is more 10 than the length of the wait itself. Occupied time (walking to baggage claim) feels 11 than unoccupied time (standing at baggage claim). Research on 12 has shown that, on average, people overestimate how long they’ve waited in a line by about 36 percent.This is also why one finds mirrors next to lifts. The spread of high-rise buildings after World War II led to complaints about lift 13 . The motive behind the mirrors was 14 to the one used at the Houston airport: give people something to 15 their time, and the wait seems shorter. 1. A. suggestions B. questions C. complaints D. challenges【答案】C【解析】suggestions建议;questions问题;complaints抱怨;challenges挑战。
根据But the complaints 3 despite the apparent success.可知应选C2. A. evaluated B. counted C. decreased D. increased【答案】D【解析】evaluate评估;count计算;decrease减少;increase增加飞机场的管理人员增加了行李管理者的人数,故选D3. A. continued B. disappeared C. doubled D. changed【答案】A【解析】continue继续;disappear消失;double加倍;change改变等候的时间下降到了8分钟,但是还是报怨投诉的不断继续,故选A4. A. Annoyed B. Puzzled C. Discouraged D. Excited【答案】B【解析】annoyed 烦恼的;puzzled困惑的; discouraged气馁的; excited兴奋地经理感到特别困惑,故选B5. A. exit B. landing C. arrival D. departure【答案】C【解析】exit出口; landing登陆; arrival到达; departure离开。
他们发现,乘客们用一分钟时间从到达口走到行李领取处,故选C6. A. uncomfortably B. aimlessly C. hopelessly D. impatiently 【答案】D【解析】uncomfortably不舒适地; aimlessly漫无目的的; hopelessly绝望地;impatiently 不耐烦地换句话说,大概他们的88%的时间花在不耐烦地站着等行李上7. A. freed B. sent C. moved D. removed【答案】C【解析】free解放;send寄;move移动;remove调动move可表示位置或场所的变换,如“搬家,挪动,活动(人的某一部位)”等, remove着重于离开或脱离原来的位置、处所、职位、职业等,作一种新的、有时是暂时的安排或改变,多是有意识地移动所以机场决定采用一个新的方法:不是减少等待时间,而是把到达口移到远离取行李的地方,故选C8. A. wait B. walk C. waste D. sit【答案】B【解析】wait 等候; walk步行; waste浪费; sit坐。
乘客们不得不走比原来六倍多的时间来取行李,这样抱怨声几乎为零,故选B9. A. principle B. approach C. belief D. reason【答案】A【解析】principle原理,原则; approach方法; belief 信仰; reason理由这个故事暗示着一个普遍原理:故选A10. A. scientific B. interesting C. useful D. important 【答案】D【解析】scientific科学的; interesting有趣的; useful 有用的; important重要的排队的心理状态比等待自身的统计数据更重要,故选D11. A. slower B. shorter C. more difficult D. more painful【答案】B【解析】slower慢的; shorter更短的; more difficult更难的; more painful更痛苦的领取行李的时间感觉比站在等行李的时间短多了,故选B12. A. figures B. baggage C. queuing D. standing 【答案】C【解析】figures人物; baggage行李; queuing排队; standing站。
通过排队等候研究表明,故选C13. A. delays B. quality C. safety D. repairs【答案】A【解析】delay延迟; quality质量; safety安全; repair修理二战后高楼的泛滥导致了对电梯延迟的抱怨14. A. devoted B. superior C. familiar D. similar【答案】D【解析】devoted献身的; superior优秀的; familiar熟悉的; similar相似的镜子背后的基本原理和用在休斯顿机场的原理相似,故选D15. A. take B. occupy C. use D. value【答案】B【解析】take 拿; occupy占据; use用; value评价给点事让人做,以此来占用他们的时间,然后等待就会感觉变短第二节 语法填空 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,在空格处填入一个适当的词或使用括号中词语的正确形式填空,并将答案填写在答题卡标号为16~25的相应位置上There was once a small boy who would never get dressed when his parents told him to, 16 would he wear what they wanted him to. He preferred unusual clothes, but above all, he liked taking his time. His parents were always in a rush, and wanted him to be much 17 (quick), but the boy didn't like this, 18 he would slow down even more.One day, his parents got so angry when he refused to dress, that they told him to go out without any clothes at all. 19 (amuse), the boy followed his parents out of the door. He held a belief 20 nobody could do anything to him. As the boy stood outside his house with nothing on, waiting for his parents’ car, along came the local pig farmer. The farmer, 21 was almost deaf, had very poor eyesight. Not only that, but also he 22 (forget) his glasses that day. When he saw the boy’s pink skin, he thought it was one of his pigs. Shouting and pushing, the farmer forced 23 into a pig cage.The boy begged him to stop but the deaf farmer couldn’t hear. When found by his parents, the terrified boy never again wanted to be mistaken 24 anything other than a human being. Now he’s the first 25 (get) dressed, and always looks neat. II 阅读 (共两节,满分50分)第一节 阅读理解 (共20小题;每小题2分,满分40分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
AThe future of written English will owe more to Hollywood films than Dickens or Shakespeare, if the findings of a study into children’s writing are anything to go by. Researchers who looked at the entries to a national competition found they were increasingly using American words such as garbage, trash can, sidewalk, candy, sneakers, soda, and flashlight.The stories, written by pupils aged 7 to 13, show how fairy cakes are referred to as cupcakes and a dinner jacket has become a tuxedo. “Smart” is now often used for “clever” and “cranky” for “irritable”.Television also has a powerful influence on children’s work, with Lady Gaga and Argentinean footballer Lionel Messi among the famous names from TV cropping up repeatedly.But pupils are let down by basic spelling, punctuation and grammar, according to the study by Oxford University Press (OUP), which looked at the entries to BBC Radio Two’s “500 Words” competition.Children struggled to correctly spell simple words such as “does” and “clothes” and often failed to use the past tense correctly, frequently writing “rised” instead of “rose” or “thinked” instead of “thought”.Researchers also found that punctuation was underused, especially semi-colons and speech marks. Some did not know how to use capital letters. However, exclamation marks were overused. Researchers found 35,171 examples in total, with some young writers using five at a time!Popular US fiction such as the Twilight novels and films is thought to be fueling the increasing use of American vocabulary and spelling. Meanwhile, fears that texting was corrupting children’s written work were unfounded, they said, with youngsters only using text language when they were referring to a text message.Samantha Armstrong from OUP said: “Perhaps we are catching a glimpse of the language of the future.” Chris Evans, whose radio show runs the competition, said the results were “fascinating”, adding: “Who’d have thought that Messi and Gaga would be some of the most used names?”26. According to the passage, which of the following is an example of British English? A. sneakers B. fairy cakes C. tuxedo D. cranky【答案】B【解析】细节理解题。
根据Researchers who looked at the entries to a national competition found they were increasingly using American words such as garbage, trash can, sidewalk, candy, sneakers, soda, and flashlight. The stories, written by pupils aged 7 to 13, show how fairy cakes are referred to as cupcakes and a dinner jacket has become a tuxedo. “Smart” is now often used for “clever” and “cranky” for “irritable”.故选B27. Which of the following was NOT frequently found in the pupils’ stories?A. Text message language.B. A variety of Americanisms.C. Overuse of exclamation marks.D. Names of famous TV stars.【答案】A【解析】细节理解题。
根据Meanwhile, fears that texting was corrupting children’s written work were unfounded, they said, with youngsters only using text language when they were referring to a text message.短信中的语言没有在学生的作业中发现,故选A28. What can we infer from the passage?A. Lionel Messi is now the most famous footballer in Britain.B. American movies and books are increasingly popular in Britain.C. The national writing competition is organised by Oxford University Press.D. Written English is more influenced by classical literature than popular US culture.【答案】B【解析】推理判断题。
根据Popular US fiction such as the Twilight novels and films is thought to be fueling the increasing use of American vocabulary and spelling.由此可推出美国的电影和小说在英国很受欢迎,故选B29. The underlined phrase “unfounded” in Paragraph 7 probably means _________.A. unbearable B. unnoticeable C. not found D. not based on facts【答案】D【解析】词义猜测题根据they said, with youngsters only using text language when they were referring to a text message.可知“没有根据的”应选D30. The passage is intended to _________.A. show that British children have spellings and grammar abilitiesB. share the experience about how to teach written English in a correct way C. discuss the noticeable changes and evolution of written English in BritainD. criticize the influence of popular US culture on British children’s language use【答案】C【解析】写作意图题。
全文讨论了在英国书面英语的明显变化和分析了书面语言的演变过程 BBissel is a small village of the West Sahara. It lies next to a l.5-square-kilometer oasis(绿洲), from where three days and nights are generally required to go out of the desert. However, before Ken Levin discovered it in 1926, none of the Bissel villagers had ever walked out of the desert. Reportedly, they were not unwilling to leave this barren land. Many had previously tried but failed, always somehow finding themselves back at the oasis after several days of trying to walk out.When interviewed by Ken Levin, an expert at the British Royal College of Sciences, the villagers explained that no matter which direction they walked it always brought them back to the village. Why couldn’t the Bissel villagers walk out of the desert? Levin was very puzzled. He had, by himself, managed to walk north from the village and reach the nearest town in three and a half days. He decided to carry out an experiment to solve the mystery. He and a Bissel villager called Argutel, would walk out of the desert together. They prepared enough water for a half-a-month journey and two camels. But this time Ken Levin didn't bring his compass. Levin would follow Argutel. Ten days later, they had walked for about 500 miles but were still in the desert. On the 11th morning, an oasis came into their view. They were back at Bissel. Levin now understood why the Bissel people couldn’t escape the desert. They had no knowledge of the North Star, which had for centuries provided sailors and other travelers with a point of direction. In the desert, if a person goes forward relying only on their senses, they will not be able to travel in a straight line. Rather they will travel in a very large circle and eventually track back to where they began. Levin explained to Argutel the function of the North Star and said, “As long as you rest in the daytime and walk towards the brightest star at night, you would be able to walk out of the desert.” Argutel did as he was told. Three days later, he came to the edge of the desert. Now in the West Sahara, Bissel has become a bright pearl, where tens of thousands of tourists come every year. Argutel’s bronze statue stands in the center of the town. On its base are the words: __________________________________.31. Villagers in Bissel had never walked beyond the desert because ________.A. they had no method to find their way out B. they were discouraged by their failures C. they had a fear of the outside worldD. they had no desire to leave the oasis 【答案】A【解析】细节理解题。
根据Many had previously tried but failed,他们没有找到合适的方法走出来32. Ken Levin asked Argutel to walk to the north in order to ________.A. see how far away Bissel was to the edge of the desertB. prove that people could walk out of the desertC. tell people not to walk in circD. show Argutel was a great person【答案】B【解析】细节理解题根据He decided to carry out an experiment to solve the mystery. He and a Bissel villager called Argutel, would walk out of the desert together.为了证明人们能够走出沙漠33. According to the passage, Ken Levin ________.A. knew Argutel before he came to the villageB. came to Bissel to do experiments on behalf of his collegeC. became the first man to walk out of the desert from Bissel VillageD. taught Bissel villagers knowledge of the North Star when he first arrived 【答案】C【解析】细节理解题。
根据before Ken Levin discovered it in 1926, none of the Bissel villagers had ever walked out of the desert. Ken Levin是第一个走出sham沙漠的人,故选C34. It can be inferred from the passage that ________.A. Ken Levin didn’t walk south because it would take more days B. the use of a compass was necessary to walk out of the desertC. tourism in Bissel has been greatly developed and improvedD. Argutel became the leader of Bissel after his return【答案】C【解析】推理判断题根据Now in the West Sahara, Bissel has become a bright pearl, where tens of thousands of tourists come every year,在Bissel旅游业大大地提高了,故选C。
35. Which of the following can most probably be found at the base of Argutel’s statue? A. Two heads are better than one.B. Where there is a will, there is a way.C. A long journey starts with the first step.D. A new life starts from the fixed direction.【答案】D【解析】推理判断题根据They had no knowledge of the North Star, which had for centuries provided sailors and other travelers with a point of direction.故选DCYears ago, I was watching a detective show on TV where the fingerprints of a criminal are required. The hero invites the bad guy to his home and offers him a glass of water. The man takes the glass and drinks the water. After he leaves the hero dramatically brings out a handkerchief and picks up the glass. His expressions show the satisfaction at a job well done. The bad guy will soon be arrested. At that time, I found it amazing – how can prints on a glass identify people? My dad explained that if you were to press your thumb on an inkpad and then on a sheet of white paper you will leave a smudge or print, which no one else in the world can make. The same would be true for each of your fingers. The Chinese were the first to use a fingerprint as a type of identification – it was used as a signature on important documents, although they had no way of independently matching it with the owner. Each print is one-of-a-kind and no two people have the same characteristic. Scientists and criminologists (those who study criminal characteristics) determine the differences between fingerprints by a careful study of their curves and not by their general shape or pattern. In 1892, an English scientist, Sir Francis Galton, published a book on using fingerprints to solve crimes. At the same time in Argentina, a police researcher Juan Vucetich was also working towards a fingerprint classification system. However, it was in 1896 that Sir Edward Henry, then serving as Inspector General of Police in India, developed the print classification system that would eventually be used globally. Sir Edward Henry and his assistant Khan Haque discovered that all fingerprints could be systematically classified according to their general curve patterns. He divided them into three classes on the basis of their general pattern: loops (箕形纹), whorls (斗形纹), and arches (弓形纹). By counting the curve between any two points in the pattern, each of the ten fingers could be classified into a particular group. Taking the group together as a unit you have a complete system of classifying fingerprints. In June 1897, the world’s first fingerprint bureau was set up in Calcutta and in 1901, Sir Edward Henry was appointed head of Scotland Yard in London, where he applied the system. This system, called the science of fingerprint identification, is still used by police departments all over the world today with few changes. 36. The purpose of the first paragraph is to show _________.A. how a person’s fingerprints are taken B. how satisfied the hero was with his work C. how careful detectives should be when workingD. how fingerprints are commonly used to solve crimes【答案】D【解析】细节理解题。
根据I was watching a detective show on TV where the fingerprints of a criminal are required.可知指纹被用来证实犯罪的事实,故选D37. Fingerprints were first used in China to _______.A. sign documents B. capture criminalsC. show respect D. prove identity 【答案】A【解析】细节理解题根据The Chinese were the first to use a fingerprint as a type of identification – it was used as a signature on important documents,中国第一次用指纹是在签署文件的时候,故选A38. In which country was today’s fingerprint classification system developed?A. China B. Scotland C. Argentina D. India【答案】D【解析】细节理解题。
根据it was in 1896 that Sir Edward Henry, then serving as Inspector General of Police in India, developed the print classification system that would eventually be used globally. 故选D39. Which of the following is true according to the passage?A. The fingerprint classification system has experienced great changes.B. For more than a century, fingerprints have been applied to crime solving. C. Henry’s fingerprint classification system was immediately accepted internationally.D. By comparing the general shape of two fingerprints, one can easily tell their difference.【答案】B【解析】细节理解题。
根据In June 1897, the world’s first fingerprint bureau was set up in Calcutta and in 1901, Sir Edward Henry was appointed head of Scotland Yard in London, where he applied the system. 在100多年里指纹已经被应用于解决犯罪的问题,故选B40. What is the best title for this passage?A. Detectives and CriminalsB. Scientists and CriminologistsC. Fingerprints and Crime SolvingD. Researchers and Fingerprint Patterns【答案】C【解析】标题归纳题根据全文的内容可知主要叙述了指纹用于警察破案,故选CDOrganic food, once considered something that only health fanatics desired, is now a regular feature at most supermarkets. And that has created a bit of a dilemma. On the one hand, you have a conventionally grown apple. On the other, you have one that’s organic. Both apples are firm, shiny and red. Both provide vitamins and fiber, and both are free of fat, sodium and cholesterol. Conventionally grown food generally costs less, but is organic food a better choice? The advantages claimed for such foods over conventionally grown and sold food products are now being debated on a large scale. Supporters of organic foods – a term whose meaning varies greatly – are frequently telling the world that such products are safer and more nutritious than others. The growing interest of consumers in the safety and nutritional quality of daily foods is a welcome development. However, much of this interest has been aroused by sweeping claims that the conventional food supply is unsafe or inadequate in meeting nutritional needs. Almost daily, the public is surrounded by cl。