2011湖北荆州中考英语试题第I卷选择题(五大题,共70分)Ⅰ. 听力对话理解(共10分,每小题1分) A) 听小对话,根据你听到的内容从每小题的三个选项中选出一个正确答案,每段对话听两遍 1. What is Julia going to do? A. Go camping. B. Do homework. C. Do housework. 2. Where are they probably talking? A. In the classroom. B. In a shop. C. At home. 3. What’s the time now? A. It’s 2:30. B. It’s 3:00. C. It’s 2:00. 4. What will the mother give Dave? A. A cup of coffee. B. An orange. C. Some salt. 5. Where is Jim now?A. At home. B. In a science museum. C. At school.【答案】 1. C 2. B 3. C 4. B 5. A B)听小对话,每段对话你将听到前面的1—3句,从每小题的三个选项中选出能完成对话最后1句的最佳答语,每段对话听两遍。
6. A. Nice to meet you, too. B. How are you? C. This is John speaking. 7. A. Here it is. B. That sounds fun. C. You’re welcome. 8. A. Noodles and vegetable soup. B. Knife and fork. C. White shirt and red skirt. 9. A. Yesterday. B. Next week. C. A month.10. A. And then have a rest. B. And then take the subway. C. And then you’ll enjoy it.【答案】6. A 7. B 8. A 9. C 10. B Ⅱ. 听力篇章理解(共10分,每小题1分) 听下面A、B篇的两段对话和C篇的一段独白,并从每小题的三个选项中选出一个正确答案对话或独白听两遍 (A) 11. Where was Sally last Sunday? A. Stayed at home. B. Went to the library. C. Went to a movie. 12. How was the boy’s weekend? A. He had fun. B. Not much fun. C. He was tired. 13. What else do you know about the boy’s weekend?A. Didn’t visit his friend. B. Didn’t play soccer. C. Didn’t do his homework.【答案】11. B 12. A 13. C (B) 14. Why did the family go to the restaurant for lunch? A. The food there was nice. B. It was the mother’s birthday. C. To spend the boy’s birthday. 15. How many awful things did the boy tell? A. 2. B. 3. C. 4. 16. What do you think the family members felt about it?A. Unhappy. B. Excited. C. Anxious.【答案】14. C 15. B 16. A (C) 17. How long did the speaker stay with Victor? A. More than ten years. B. About three years. C. Only a few days. 18. How did the speaker do with Victor when he moved? A. Sold it. B. Let it go. C. Sent it away. 19. How did the speaker feel after he left Victor? A. Felt very bad. B. Was as happy as usual. C. Needed another dog. 20. What happened to the speaker in the end? A. He found Victor and took it back. His friend sent him another dog.B. He learned to live well without a dog.【答案】17. B 18. C 19. A 20. C (第Ⅵ大题,听力完成任务为非选择题,请看第Ⅱ卷第56—60题,并在答题卡上第Ⅱ卷答题栏内的相应位置答题) Ⅲ. 单项填空(共10分,每小题1分)从每小题的四个选项中选出一个能填入题中相应空白处的最佳答案。
21. —What do you like? —I run every morning, and often play tennis at weekends.A. sports B. music C. art D. subjects【答案】A【解析】本题考查名词词义辨析由run“跑步”和play tennis“打网球”可知所做之事均属sports 范畴,故答案选A 22. —What do you want most? —A room of _______own.A. I B. me C. my D. mine【答案】C【解析】本题考查代词的用法one’s own“某人自己的”,故答案选C 23. —How long can I have your dictionary? — it till next term.A. Hold B. Take C. Return D. Keep【答案】D【解析】本题考查动词的词义辨析how long“多久”,必须与延续性动词连用,故答案选D,意为“借”,延续性动词 24. —Whose T-shirt is this? —It be John’s. It’s much too small for him.A. may B. must C. can’t D. shouldn’t【答案】C【解析】 本题考查情态动词的用法。
根据It’s much too small for him.“对于他来说太小了可推知“不可能”是约翰的,语气较肯定,故答案选C 25. —I’m afraid a car is too expensive for me. —But more and more Chinese can to buy one.A. expect B. afford C. choose D. offer【答案】B【解析】本题考查动词词义辨析由but可知上下两句表转折关系;上句说车太贵,故答案选B,意为“但是越来越多的中国人都能买得起正好与上句构成转折关系 26. —Is Lucy or Lily the of the twins? —Lucy. She was born half an hour earlier.A. younger B. youngest C. elder D. eldest【答案】C【解析】本题考查形容词比较等级由对话中出现的Lily和Lucy可知是二者比较;由She was born half an hour earlier.“她早出生半小时可知Lucy“较大”,故答案选C。
27. —This dress looks beautiful on you. How much is it? —It me more than a thousand yuan.A. spent B. cost C. took D. paid【答案】B【解析】本题考查“花费”的用法it指代This dress,是物,故答案选B用法是:某物cost sb.+钱某物花费某人多少钱” 28. —Peter shut his mouth at the meeting all the time. How about Tom? — .A. He does so B. He did so C. So does he D. So did he【答案】D【解析】“So+助动词+主格代词”表示前者的情况也适合与后者,故答案选D 29. —Is he still raising money for charity? —Yes. He never hope of helping poor children.A. gives up B. gives out C. takes off D. takes out【答案】A【解析】本题考查动词词组辨析。
根据上句“他仍旧为慈善机构募捐吗?”及答案Yes可知答案选A,意为“放弃”;而gives out“分发”;takes off “脱下‘起飞”; takes out“拿出”均不合句意,故排除 30. Which of the following is caused by the earth’s turning around the sun? A. The rising and setting(落下) of the sun and moon. B. The change of spring, summer, autumn and winter of the year. C. The change of the day and night.D. The time in the east is earlier than that in the west.【答案】B【解析】根据学科知识整合可知地球绕着太阳转导致了一年四季的交替,故答案选B Ⅳ. 完形填空(共10分,每小题1分) 先阅读短文,然后从文后每小题的四个选项中选出一个可以填入短文中相应空白处的最佳答案。
One day a wise man was walking along the beach when he saw a young man far away picking up something and very gently throwing it into the sea. As he got (31) he called out to the young man, “Good morning! What are you doing?” The young man (32), looked up and replied, “Throwing starfishes into the sea.” “Why are you throwing starfishes into the sea?” “The sun is up and the (33) is going away. And if I don’t throw them in they’ll (34).” “But, young man, don’t you (35) that there are miles and miles of beach and starfishes all along it. You can’t(36) make a difference!” The young man (37) politely. Then he picked another starfish and threw it into the sea, and said, “It made a difference for that (38).” There is something very (39) in each and every one of us. We have all been given the ability to make a difference to shape the future. We must each find our own starfish. And if we throw our starfish wisely and well, the (40) will be better. 31. C32. B33. A34. B35. B36. A37. D38. D39. A40. D31. A. better B. farther C. closer D. faster 32. A. continued B. stopped C. watched D. answered 33. A. water B. wind C. boat D. fish 34. A. leave B. die C. run D. lose 35. A. believe B. realize C. expect D. guess 36. A. possibly B. hardly C. especially D. fortunately 37. A. replied B. argued C. spoke D. listened 38. A. day B. time C. place D. one 39. A. special B. brave C. strange D. lucky40. A. family B. village C. country D. world【主旨大意】本文是一篇记叙文。
文章通过一个人将冲向岸边的海星扔回到大海里和两个人的对话说明了只要人人献出一点爱,这个世界将会更加美好31. C 【解析】联系上下文可知向海里扔海星的年轻人离智者很远,故可猜测两人开始对话应该是走“近”他,故答案选C32. B 【解析】联系下文可推知年轻人是“停下来”,抬起头回答智者的问题,故答案选B33. A 【解析】根据常识可知海星被冲上岸是因为涨潮,如果太阳出来就会退潮了,故答案选A,意为“水退下去”34. B 【解析】太阳出来潮水退去,海星暴露在海滩上,就会被晒死的,故答案选B,意为“死”35. B 【解析】联系上下文可知是智者质问年轻人难道没有意识到海滩很长,而海滩上的海星又到处都有,故答案选B,意为“意识到”;而believe“相信”;expect“期待”;guess“猜”均不合句意,故排除36. A 【解析】联系上下文可知智者认为年轻人的做法的无济于事的,故答案选A,意为“可能地”37. B 【解析】从下文可知年轻人并没有听“争辩”,只是很有礼貌地陈述自己的观点,故答案选B,意为“争辩;争吵”38. D 【解析】联系上下文可知年轻人一边把一个海星扔进海里,一边说话“对这个海星来说是有所不同的”,故答案选D,指代starfish。
39. A 【解析】联系上下文可知我们每个人都有改变世界塑造未来的能力,可推知答案选A,意为“特殊的” 40. D 【解析】通读全文可知,本文旨在告诉我们:每个人都献出一份力,世界将会更加美好故答案选D,意为“世界” Ⅴ. 阅读理解(共30分,每小题2分) 先阅读短文,然后根据短文内容从文后每小题的四个选项中,选出一个能完成所给句子或回答所提问题的正确答案 (A) Events Long March exhibit The Shanghai History Museum is putting on exhibition to remember the Long March(长征) which took place 75 years ago. More than 220 photos and 40 other things are on show. All the exhibition is explained in Chinese. The show will end on November 20. Time: 10:00 a.m.—4:00 p.m. Address: 1286 Hongqiao Road Ticket: 8 yuan for Chinese / 15 yuan for foreigners Thai elephants Eight elephants from Thailand are an attraction for visitors at Changfeng Park by riding bikes, playing basketball, dancing and blowing a musical instrument. The elephants give three shows a day at 9:30 a.m., 3:30 p.m. and 8:00 p.m. and there is an extra show at 1:30 p.m. at weekends. The show will end on November 15. Address: 189 Daduhe Road Ticket: 30—40 yuan Dancing dolphins Dolphins jumping from the water to touch a ball, dancing to music, kissing people and doing easy math problems, and seals and sea lions, also performing, have made a large part of the aquarium in Peace Park, which interests children greatly. Hours: 10:30 a.m., 4:00 p.m., and 7:30 p.m.Ticket: 20 yuan for adults and 10 yuan for children 41. Where can one see the Long March exhibition? A. In Shanghai History Museum. B. In Changfeng Park. C. In Peace Park. D. On 189 Dahude Road. 42. How many shows do the Thailand elephants give at weekends? A. One. B. Two. C. Three. D. Four. 43. What may interest children very much in Peace Park? A. Elephants playing basketball. B. Dolphins dancing to the music. C. Seals riding bikes. D. Sea lions blowing instruments 44. How much should a child pay to go into Peace Park? A. Five yuan. B. Fifteen yuan. C. Ten yuan. D. Twenty yuan. 45. Which of the following is true? A. The Long March exhibition is explained in English. B. The sea animals can work out difficult math problems. C. Thai elephants’ shows can only be seen in the day.D. The sea animals perform three times a day.【主旨大意】本文是三篇海报,分别介绍了最近三次展出和表演的时间和票价。
第一篇介绍的是上海历史博物馆的长征巨幅展;第二篇介绍的是泰国象;第三篇介绍的是海豚秀41. A 【解析】根据第三段的第一句The Shanghai History Museum可知在上海历史博物馆可以观看长征巨幅展,故答案选A42. D 【解析】根据第二个海报里的…by riding bikes, playing basketball, dancing and blowing a musical instrument可知泰国象将有四项演出,故答案选D43. B 【解析】根据第三篇海报中的dancing to music…have made a large part of the aquarium in Peace Park, which interests children greatly.可知海豚随着音乐跳舞深受孩子们喜爱,故答案选B44. C 【解析】T根据最后一句Ticket: 20 yuan for adults and 10 yuan for children可知每个孩子10元钱,故答案选C45. D 【解析】根据 Hours: 10:30 a.m., 4:00 p.m., and 7:30 p.m.“上午十点半、下午四点和下午七点半”可知一天表演三次,故答案选D。
(B) Kite surfing as a water sport began in the 1980s, but didn’t get popular until the end of last century. It is also known as kite boarding, and in some European countries as fly surfing. Kite surfing works through wind power(动力) by using a large kite to pull a rider on the water at high speed. At first, kitesurfing was a difficult and dangerous sport. Now it is becoming easier and safer because of the safer kite design. For an able and strong person, kitesurfing can be a very fun, extremely exciting sport, just like skating on the water with a feeling of flying. It has become more and more popular. Compared with other water sports, kitesurfing is easier to learn. A beginner can understand how to operate the kite with 5—10 hours of training. And anybody aged from 13 to 65 can learn. It is not expensive to get the equipment for kitesurfing, which costs $1,000 to $2,500. Training lessons range from $200 to $500 for two or three hours. With the development of its equipment progress, kitesurfing is becoming even safer. After some training, you can enjoy its excitement and challenging feeling.With the rising popularity of kitesurfing, most major seaside cities have kitesurfing clubs. In China, Xiamen is the only place that has the kitesurfing club, which provides professional kitesurfing training and equipments. 46. Kitesurfing has a history of about years. A. 30 B. 50 C. 100 D. 130 47. is mentioned in the passage as the power of kitesurfing. A. Water B. Wind C. The sun D. The kite 48. The underlined word “range” in the third paragraph means “” in Chinese. A. 在……范围内变动 B. 按……顺序排列 C. 向……方向延伸 D. 根据……归类 49. The most important reason for the popularity of kitesurfing is that . A. its price is getting lower and lower B. more and more people are enjoying its excitement C. its equipment progress makes it easier and safer D. all people can learn and take part in it 50. The main idea of this passage is about . A. the way of operating kitesurfing B. the progress of kitesurfing equipmentB. the history of kitesurfing in China D. the development of kitesurfing【主旨大意】本文是一篇说明文。
文章通过对冲浪风筝发展历史的简述,使我们认识到冲浪风筝是一项借助风力的充气大风筝,带动冲浪者在水上全速前进的一种极具刺激、惊险的水上运动46. A 【解析】根据第一段第一句Kite surfing as a water sport began in the 1980s, but didn’t get popular until the end of last century.“冲浪风筝作为一种水上运动始于二十世纪八十年代,知道上个世纪末才流行起来可知答案选A47. B 【解析】根据第一段最后一句Kite surfing works through wind power(动力) by using a large kite to pull a rider on the water at high speed.“冲浪风筝是一项借助风力的充气大风筝,带动冲浪者在水上全速前进的水上运动可知答案选B,意为“风”48. A 【解析】根据Training lessons range from $200 to $500 for two or three hours.“训练课每二到三小时200到500美元”可知答案选A。
49. C 【解析】根据第二段第二句Now it is becoming easier and safer because of the safer kite design.“由于更安全的风筝设计使得这项水上运动更加容易和安全了可知答案选C50. D 【解析】通读全文可知本文讲的是冲浪风筝的发展历史,答案D正有此意,故答案选D (C) It was early morning. Peter Corbett helped Mark Wellman out of his wheelchair and onto the ground. They stood before El Captain, a huge rock almost 1.2 kilometers high. Mark had long dreamed to climb El Captain when he was a child. At the age of twenty-one, he had fallen while climbing mountain, losing his legs. But he never lost his love for life. Mark knew he couldn’t finish the climb alone, but his friend Peter would be there to lend a helping hand. They thought it would take seven days to reach the top. Now Peter climbed about 30 meters up and hit a piton(岩钉) into the rock. Fastening(拴紧) one end of a 50meter rope(绳子) to the piton, he let the other end of the rope fall down. Mark caught the rope and fastened it to his belt. He next reached above his head and fastened a T-bar(丁字铁) to the rope. Mark took a deep breath, pushed the T-bar up almost as far as his arms could reach, and began the first pull-up. High above, Peter let out a cheer, “You’re on your way.” For the first four days the two men progressed upward(向上) without accident. But on the fifth day, a very strong wind began to blow, making it hard for Mark to hold on to his rope. But Mark kept on pushing up the T-bar and pulling himself up. It took them one day more than they had expected. But as the two heads appeared the group of people waiting on the top went wild with joy. Mark Wellman showed that if you set your heart and mind on something, no wall is too high, no dream impossible. 51. With the help of his friend, Mark could climb up El Captain about meters in height each day. A. 300 B. 150 C. 50 D. 30 52. While climbing, Mark . A. carried the T-bar on his back and stepped upward B. pushed up the T-bar and pulled himself up C. sat in his wheelchair and pushed himself up D. held on to the rope drawn up by his friend 53. Which is the correct order of the steps before Mark’s climbing? a. push up the T-bar b. tie the rope to his belt c. hit the piton into the rock d. fasten the T-bar to the rope e. tie the rope to the piton A. cebda B. ecabd C. ebdca D. bdeca 54. Which of the following is true of Mark Wellman? A. He realized his dream without anyone helping him. B. He was badly injured when he climbed El Captain. C. He dreamed to climb up El Captain for a long time. D. He climbed up the rock by using a tool for the disabled.55. What can we learn from the passage? A. A friend in need is a friend indeed. B. Dreams will come true in the end. C. Each step is important to success. D. Nothing can stop a strong will.【主旨大意】本文是一篇记叙文。
文章通过迈克在朋友彼得的帮助下终于登上梦寐以求的El Captain,告诉人们只要有坚强的意志,就没有什么是不可能的51. B 【解析】根据第二段中的第二句They thought it would take seven days to reach the top.“他们原想七天爬上山顶和倒数第二段的第一句It took them one day more than they had expected.“比预期的多花了一天的时间”可知一共用了八天的时间爬1200米,故答案选B52. B 【解析】 根据第三段最后一句But Mark kept on pushing up the T-bar and pulling himself up.可知答案选B53. A 【解析】通读全文可知顺序为:先在岩石中定钉、再把绳子系在钉上,然后把绳子另一头系在腰带上、把丁字铁系在绳子上,最后一步步挪动丁字铁,故答案选A54. C 【解析】根据第一段第四句Mark had long dreamed to climb El Captain when he was a child.“当麦克是个孩子的时候就有爬上El Captain的梦想了。
可知答案选C55. D【解析】通读全文可知只要有坚强的意志,就没什么是不可能的,故答案选D 第Ⅱ卷非选择题 (五大题,共50分) Ⅵ. 听力完成任务(共5分,每小题1分) 听短文,根据短文内容用1—3个词简略回答各个问题 56. What does Diana like? 57. Where does she work? 58. What does she usually do before breakfast? 59. What do her workmates and students think of her?60. What does she hope to be? 【答案】56. Music.57. (In a) school.58. Sing(s).59. Sing(s) well60. (A) singer. Ⅶ. 完成句子(共10分,每小题2分) 根据括号内的汉语和句末括号内的英语单词提示完成句子61. I want (61) (参加) the singing competition. (take) 【答案】 to take part in【解析】want的用法:want to do sth.;take part in“参加”。
62. Doctors are confident that the child (62) (将会健康成长). (grow)【答案】will grow up fine / well / healthily【解析】一般将来时的构成:will+动词原形;grow up“成长”63. —This dress is so beautiful. Why don’t you buy it? —I (63) (已用完) my money. (run)【答案】 have run out of【解析】从Why don’t you buy it?“你为什么不买它?”可知过去的某一动作对现在造成了影响,故用现在完成时run out of“用完、用光”64. —When shall we have the sports shows?—Any day next week, (64) (因为它取决于) the weather. (depend)【答案】 because / as / for / since it depends on【解析】it是第三人称单数;depend on“依靠、依赖、取决于”。
65. —What should we do about the trash?—It (65) (必须带走) when you leave. (take)【答案】 must be taken away【解析】must+动词原形;take away“带走” Ⅷ. 功能阅读(共10分,每小题1分) 先阅读短文,然后根据要求答题 The Dragon Boat Festival(端午节) is the day to remember a Chinese national hero, Qu Yuan, who threw himself into the river and died over 2,000 years ago. Old story has it that people, in order to save Qu Yuan, beat drums to drive fish away, and threw rice dumplings (zong zi) into the river to keep the fish from eating his body. For thousands of years, people have spent the festival by eating zong zi and holding dragon boat races on the fifth day of the fifth lunar(阴历的) month, especially in the /'sn/ provinces where there are many rivers and lakes. The dragon boat races // that many people want to save Qu’s body. Those races are the most exciting part of the festival, with very large crowds of people watching them. The special boats, more than 10 meters long, have colorful “dragon” heads and tails(尾巴), and /it/ boat carries a team of 20 or 22 players. Every year dragon boat races take place in southeast Asian countries and some western countries, including America, Canada, Australia and New Zealand. A) 根据短文内容完成下列语音题: 66. Write out the word /'sn/. 67. Write out the word //. 68. Write out the word /it/. 69. In the underlined sentence find two words that can be read together(连读).70. In the underlined sentence find a word whose last sound can have incomplete plosion (失去爆破).【答案】 66. southern67. show68. each69. place in / southeast Asian / countries and70. take B) 根据短文内容填入一个适当的词: 71. The Dragon Boat Festival is the day for people to keep Qu Yuan in their (71).【答案】memory / mind【解析】根据第一段第一句中的The Dragon Boat Festival(端午节) is the day to remember a Chinese national hero, Qu Yuan…可知端午节是为了纪念屈原的,即把他记在心里,故答案是memory / mind。
72. The Dragon Boat Festival has a history of more than two (72) years.【答案】thousand【解析】根据第一段中的…died over 2,000 years ago.可知屈原是两千多年前死的,及端午节已有两千多年的历史了,又因空前有two,故答案是thousand73. Since the Dragon Boat Festival falls on the fifth day of the fifth lunar month, can we call it “The Double (73) Festival”?【答案】 Five/Fifth【解析】由于端午节是农历五月初五,所以也把它称为“双五”节,故答案是Five/Fifth74. Dragon boat races are mostly held in South China because there are more (74) areas there.【答案】water【解析】根据常识“赛龙舟”是需要在水里划船的,故答案是water75. Dragon boat races are becoming more and more (75) in the world. 【答案】 popular【解析】 根据最后一段最后一句可知“赛龙舟”已经在世界各地流行起来,故答案是popular。
Ⅸ. 阅读答题(共10分,每小题2分) 阅读下面的短文,并根据短文内容用完整的句子回答问题 Gao Xiaosong, who is a famous musician, movie director and the writer of the famous song My Deskmate, has been sent to jail(监狱) and will stay there for six months for drunk driving. 。