2013中考英语完形填空第1集1、【2010广西.桂林】四、完形填空 (每小题1分,共10分) 请阅读下面短文,选择最佳答案,将其标号在答题卡上涂黑Smiling is the best way of making friends.When I was thirteen 46 old, my father found a job in the city. So my family moved there. I also came to a 47 school near where we live. My old school was far away. At first, I did not know anyone in my class. I was very lonely 48 I was afraid to make friends with my classmates. I 49 talk to anyone about my problem, and I didn’t want my parents to 50 me.Then one day, something good happened. I was sitting at my desk 51 as usual while my classmates were talking happily with each other. At that moment, 52 came into the classroom. I didn’t know who he was. He passed me and then turned back. He looked 53 me and, without a word, smiled. Suddenly, I felt happy, lively and warm. That smile changed my life. I started to talk with the other classmates and made friends. Day by day, I became 54 to everyone in my class. 55 the smile, I have moved on to a new life. Now, I believe that the world is what you think it is. So smile at the world and it will smile back. 46. A. days B. weeks C. months D. years47. A. old B. new C. same D. easy48. A. because B. before C. after D. if 49. A. couldn’t B. mustn’t C. needn’t D. won’t50. A. talk to B. look after C. worry about D. ask for51. A. early B. unhappily C. quickly D. wonderfully52. A. a girl B. a boy C. some girls D. some boys53. A. of B. on C. at D. into 54. A. closer B. older C. cooler D. colder55. A. Instead of B. Look forward to C. Pay attention to D. Thanks to【主旨大意】本文主要讲述了一个小男孩一个无意的微笑对我所产生的重大的意义。
46. D 解析:据常理通常用年龄表示人的生命的长度47. B 解析:由全家搬到父亲工作的城市推断,我进了新的学校48. A 解析:我不敢与同学交朋友与我非常孤独有因果关系,用because引导原因状语从句49. A 解析:and连接意义并列的结构,由不想父亲担心我推断,我没有跟任何人说起50. C 解析:由我没有跟任何人说起推断,我不想父亲担心我51. B 解析:我平常孤独,由跟平时一样推断,我不高兴地坐在自己的座位上52. B 解析:下文用he指代,由此推断,一个男孩走进教室53. C 解析:表示盯着某人看的过程,用look at“看”,其他选项不符文意54. A 解析:由我开始同学交谈与交朋友推断,我与其他人关系亲密了55. D 解析:我是因为那个男孩的微笑而改变生活状态的,故“谢谢那一笑” 结束2、【2011上海】D. Read the passage and fill in the blanks with suitable words .( 在短文的空格内填入适当的次,使其内容通顺. 每空格限填一词, 首字母已给 ): ( 14分) At one time, making a film was an expensive activity only for a small group of people and film companies. Not only were the tools and machines expensive but the cost of film was also far greater than most people could afford. However, modem technology has c 92 all that. New technology has really opened up the world of film-making for film fans. Now a cameradoes not cost m 93 and most young people are certainly able to pay for it. So all you need is to get one for yourself. With that, you may then start your own film-making. However, film-making is t 94 work. You probably need many other people to help you.For example, the p 95 of actors and actresses is very important in your film. Of course, these actors and actresses may be your schoolmates, friends or family members. You don’t even need to pay them a cent while they are glad to be part of your job. B 96 , you need to make up a story. Can you write your own one? If you have good imagination, you can create an attractive story e 97 . Many world-famous film makers and producers are also good story-writers. If not, perhaps you need someone else to write it for you.An excellent story is the key to making a s 98 film.【主旨大意】文章指出,随着生活水平和现代科技的提高,人们自己制作一部电影已经不再是什么稀罕的事。
文章指出要制作一部优秀的电影,除了优秀演员之外,还需要有一个好的剧本,这是电影成功的保证92. changed 【解析】上文提到在过去,制作一部电影是一件十分昂贵的事,只有少数人和电影公司才能干然而现在随着时间的推移,现代科技将这一切都改变了,故填changed;93. much 【解析】本句意为“现在一部相机花费并不多”,价格大多数人都能坦然接受,故填much;94. tiring 【解析】该句意为“然而,电影制作是一件很累人的事”,work是不可数名词,故要说tiring work,不能加a;95. population 【解析】下文中都是在谈论电影中的那些男女演员,加上谓语动词是单数,故应填population;96. besides 【解析】上边提到了演员,下边接着讲述应该要有剧本,故填besides;97. character 【解析】这个地方讲“如果你的想象力丰富,那么你就能够创作出一个具有吸引力的人物,……”,故答案填character;98. successful 【解析】该句意为“一个优秀的故事是电影成功的关键”,故答案填successful;结束3、【2012天津】三、完形填空(本大题共10小题,每小题1分,共10分)阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
People all over the world celebrate the new year. However, not all countries celebrate in the same way, and in some countries, the new year doesn’t begin on the 46 date very year.In many countries, the new year begins on 1st January, but people start celebrating on 31st December, New Year’s Eve. In New York many people go to celebrate in Times Square. 47 they’re waiting for the New Year, they listen to music, sing traditional songs and have fun. Just before 12 o’clock, everyone 48 down from 10: 10, 9, 8… As soon as it’s 12 o’clock, everyone shouts very 49 , “Happy New Year!”New Year’s Day is often a family day. Some families get together for a special meal. When the weather is fine, many families go out for a 50 .On New Year’s Day, many people make resolutions for the new year. They 51 a list of things, such as “I will help out more with housework. I will work 52 at school than others.” or “I won’t spend so much time playing video games.” When they have made 53 list, they read it to their family or friends and promise to 54 their resolutions.So it doesn’t matter how they celebrate, 55 people in countries all over the world, it’s a time to say goodbye to the old year, and to welcome the new.46. A. familiar B. same C. important D. normal47. A. If B. Even though C. While D. Before48. A. comes B. turn C. looks D. counts49. A. loudly B. quietly C. sadly D. safely50. A. walk B. secret C. job D. treatment51. A. put on B. write down C. take away D. look after52. A. quickly B. hard C. harder D. hardly53. A. its B. his C. her D. their54. A. follow B. make C. do D. give55. A. by B. for C. with D. from【答案】46. B解析:根据句意“新年不是在每年的同一天开始”。
47. C解析:while引导时间状语从句48. D解析:根据句意“大家倒数数”49. A解析:根据句意“大家都大声喊”50. A解析:固定词组go out for a walk“外出散步”51. B解析:根据句意“他们写下一系列的事情”52. C解析:根据其后的than用比较级53. D解析:根据句子主语they 知用它的物主代词54. A解析:根据句意“坚持执行计划”55.B解析:介词for“对于---来说”结束4、【2010山东泰安】第二节 完形填空(共10小题;每小题1分, 满分10分)阅读下面短文,掌握其大意,然后从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出能填入短文相应空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑Stuart and Steve were twin brothers. Stuart loved to play basketball. But Steve loved to read books.One day Stuart was playing basketball 41 he fell and broke his leg. When they took him to the hospital, the doctor said he wouldn’t be able to play for six months. Steve went 42 him and brought him books on basketball. At first Stuart wasn’t going to read them. Then he began to read them and 43 that there were ways he could play basketball better. He began to think that books weren’t that 44 .When Stuart’s leg started getting better, Steve would help him by going for walks with him. 45 Stuart’s doctor said he could start playing basketball again. Then Stuart showed Steve how to toss (投) for baskets. Steve found that he enjoyed it. Then Stuart was ready to 46 the basketball games. Steve went to games and enjoyed himself. They then 47 practiced basketball and read books together.So you can see, when 48 happens, something good may also happen. Steve showed Stuart about books and Stuart showed Steve about basketball. So you can also 49 showing others something that you like to do and they can show you something that they like to do. 50 you can find new things to do.41. A. until B. when C. after D. where42. A. on seeing B. to call C. to visit D. to look43. A. saw B. looked C. read D. found44. A. good B. bad C. better D. worse45. A. But B. However C. Finally D. So46. A. take part B. win C. lose D. join in 47. A. always B. never C. seldom D. much48. A. anything good B. something nice C. something bad D. anything wrong49. A. try B. practice C. enjoy D. like50. A. On the way B. By the way C. All the way D. In this way【主旨大意】本篇短文通过讲述一对双胞胎兄弟互相学习的故事,向人们说明了“祸兮,福之所倚”的道理。
41. B 根据题意知,在打篮球的时候摔了腿,其他选项不符合逻辑,故选B42. C 去做某事应是go to do sth, 看望某人用visit43. D根据短文内容是通过读书发现了或找到了更好的打篮球的方法44. B结合上句可知他认为书不是那么的不好45. C从两句的意思看出两句不是转折关系或因果关系,故选C46. B 用排除法做此题参加“take part in” 或“join”,两词不能交叉使用,故排除A 和D结合下句可知应是赢得了比赛,而不是输掉了比赛47. A 结合上下句应是总是在一起练习打球,读书48. C 根据内容“当坏事发生时,好事也可能在发生”,选C49. A根据句义“你应尽力向别人展示你喜欢的东西,别人也会展示给你他们喜欢的东西”50. D固定词组的考察On the way, 在路上;by the way, 顺便说一下,用于转换话题;in this way, 用这种方法结束5、【2011安徽】完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个最佳选项AMr. Black loved his daughter Helen very much. Every day he spent all of his free time 51 with her. One night, he had much work to do, 52 couldn't play with his daughter. In order to keep her 53 , he found a map of the world in a magazine and cut it into pieces. When he 54 ,Helen came running to him and was ready to play. Mr. Black said he had 55 time to play fight now. He told the girl to put the pieces of paper back together to a map of the world, and then they could both play. About half an hour later, Helen came to her father and said, "Okay, it's finished. Can we play now? " Mr. Black was surprised saying, "That's 56 Let's go and see. " And sure enough, there was the picture of the world; all put together, every 57 in its place. Mr. Black said, "That's surprising! 58 did you do that?" Helen said, "It was 59 . On the back of the page was a picture of a 60 .When I put the man together, the whole world fell into place. " 51. A. working B. running C. playing D. walking 52. A. or B. and C. but D. then 53. A. sleepy B. warm C. free D. busy 54. A. left home B. got home C. let the office D. got to the office 55. A. no B. enough C. much D. some 56. A. right B. wrong C. possible D. impossible 57. A. map B. picture C. piece D. page 58. A. How B. Why C. When D. Where 59. A. hard B. simple C. difficult D. different 60. A. boy B. girl C. man D. woman【主旨大意】本文讲的是一位疼爱女儿的爸爸,经常和女儿玩耍。
有一天,很忙的他为了让女儿能自己玩,把撕碎的世界地图让女儿拼起来,女儿很快弄完原来女儿看的是反面的人形51.C 由下句couldn’t play with提示,平时他喜欢和女儿“玩耍”52. B or“否则”,表示条件;and “和”表示并列;并且”;but “但是”表示转折; then“然后”,表示承接 ;此处表示两个并列的动作had和couldn’t , 要用B53. D 父亲没有时间和女儿玩耍,所以目的是让女儿也忙起来54. B 女儿跑来找他玩,提示我们应该是在家里由此推测是刚到家55. A 此处表达的是“没有时间玩”,故用no其它几个词则表示能有时间玩56. D 由surprise “惊讶”提示,父亲觉得这么快完成是不可思议的57. C 由前文…put the pieces of paper back提示,应该是把piece “碎片”放好了58. A 此处表示询问方式“你怎么做到的”59. B hard “难的”;simple“简单的”;difficult“困难的”;different “不同的”.由女儿的介绍可知,很简单60. C 由下句the man提示,这应该是一张男人图片。
故选C结束6、【2012济宁】第二节、通读下面的短文,掌握其大意,然后从各题所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳答案Many parents want their children to be famous one day. But do children have the same___26___?A new__27____—Hi, Ke'ai is on at Beijing Children's Art Theatre. It tells the story of a boy called Ke'ai. His parents would like him to become a painter or a __28_____ one day. They teach him to ___29___and to play the violin, but Ke'ai doesn't enjoy these activities. Then one day Ke'ai's parents see Liu Xiang win a gold___30___ at the Athens Olympic Games, and they want him to be a sportsman. "___31___do they want me to be someone else?" Ke'ai asks and says, "I only want to be____32______." The play shows us that it is good for parents to learn to _____33_____their children. It helps parents to think about what kids want to do.Young audiences(观众)enjoy the story, and also the___34___in the play. There are two songs in the play. One of them, "Ke'ai's Song" is very ___35 _____to learn, so the audiences can sing the song on their way home after the play!26.A.jobs B.dreams C.habits D.hobbies 27.A.song B.film C.play D.opera28.A.writer B.teacher C.sportsman D.musician29.A.paint B.write C.run D.drive 30.A.match B.ring C.medal D.race31.A.How B.Why C.When D.Where32.A.myself B.different C.alone D.great33.A.encourage B.understand C.criticize D.inspire34.A.light B.clothes C.skill D.music 35.A.easy B.difficult C.important D.necessary【答案】【主旨大意】本文是一篇夹叙夹议文。
主要通过一个话剧告诉我们一个道理:父母亲应该学会理解孩子,这有助于父母考虑孩子想要做什么26. B【解析】根据第一句话,许多的父母亲都希望他们的孩子在将来会出名可推知句意:可是孩子们会有同样的梦想吗?dreams “梦想”27. C【解析】文章后面提到了这是一部 话剧 play “话剧”28. D【解析】根据下文的play the violin 可知,父母亲想要他成为一名音乐家29. A【解析】根据上文的painter 可知,父母教给儿子画画 30. C【解析】此处指的是刘翔在雅典的奥运会上获取金牌A gold medal “一枚金牌”31. B【解析】为什么他们让我成为其他的人呢? why “为什么”32. A【解析】我只是想要做我自己myself “我自己”,与上文的 someone else 构成对比33. B【解析】根据下文的:这有助于父母考虑孩子想要做什么,可推知句意:这个话剧表明了对父母亲而言学会理解孩子是很好的understand “懂得;理解”34. D【解析】根据下文的“songs可以判断句意:观众喜欢这个话剧的故事情节与里面的音乐35. A【解析】下句话提到了:观众在看完话剧之后的回家的路上能够唱话剧里面的歌曲,可推知,这首歌很容易学会。
easy “容易的”难句点拨】The play shows that it is good for parents to learn to understand their children. It helps parents to think about what kind want to do.句意为:这个话剧表明了对父母亲而言学会理解孩子是很好的这有助于父母考虑孩子想要做什么句中that是连词,引导后面的句子作动词show的宾语从句It is+形容词+for sb to do sth, 是一个固定句式,it是形式主语,to do sth做真正的主语在第二个句子中,help sb (to) do sth “帮助某人做某事”,是固定搭配;what kind want to do 是宾语从句作动词短语think about的宾语结束7、【2010山东泰安】第二节 完形填空(共10小题;每小题1分, 满分10分)阅读下面短文,掌握其大意,然后从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出能填入短文相应空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑Stuart and Steve were twin brothers. Stuart loved to play basketball. But Steve loved to read books.One day Stuart was playing basketball 41 he fell and broke his leg. When they took him to the hospital, the doctor said he wouldn’t be able to play for six months. Steve went 42 him and brought him books on basketball. At first Stuart wasn’t going to read them. Then he began to read them and 43 that there were ways he could play basketball better. He began to think that books weren’t that 44 .When Stuart’s leg started getting better, Steve would help him by going for walks with him. 45 Stuart’s doctor said he could start playing basketball again. Then Stuart showed Steve how to toss (投) for baskets. Steve found that he enjoyed it. Then Stuart was ready to 46 the basketball games. Steve went to games and enjoyed himself. They then 47 practiced basketball and read books together.So you can see, when 48 happens, something good may also happen. Steve showed Stuart about books and Stuart showed Steve about basketball. So you can also 49 showing others something that you like to do and they can show you something that they like to do. 50 you can find new things to do.41. A. until B. when C. after D. where42. A. on seeing B. to call C. to visit D. to look43. A. saw B. looked C. read D. found44. A. good B. bad C. better D. worse45. A. But B. However C. Finally D. So46. A. take part B. win C. lose D. join in 47. A. always B. never C. seldom D. much48. A. anything good B. something nice C. something bad D. anything wrong49. A. try B. practice C. enjoy D. like50. A. On the way B. By the way C. All the way D. In this way【主旨大意】本篇短文通过讲述一对双胞胎兄弟互相学习的故事,向人们说明了“祸兮,福之所倚”的道理。
41. B 根据题意知,在打篮球的时候摔了腿,其他选项不符合逻辑,故选B42. C 去做某事应是go to do sth, 看望某人用visit43. D根据短文内容是通过读书发现了或找到了更好的打篮球的方法44. B结合上句可知他认为书不是那么的不好45. C从两句的意思看出两句不是转折关系或因果关系,故选C46. B 用排除法做此题参加“take part in” 或“join”,两词不能交叉使用,故排除A 和D结合下句可知应是赢得了比赛,而不是输掉了比赛47. A 结合上下句应是总是在一起练习打球,读书48. C 根据内容“当坏事发生时,好事也可能在发生”,选C49. A根据句义“你应尽力向别人展示你喜欢的东西,别人也会展示给你他们喜欢的东西”50. D固定词组的考察On the way, 在路上;by the way, 顺便说一下,用于转换话题;in this way, 用这种方法结束8、【2011安徽】B Three small fish lived in the sea. When they were very young, their parents died. They had to 61 each other day after day. Finally, they grew up and 62 to swim deeper and further. One morning. the three fish were 63 to a shallow (浅) water by a big wave (浪). A small boat was taken there. too. It was hard for the fish to go back to the sea because the boat was fight in front of them. The largest fish realized that they were 64 and said they had to find a way to leave there as fast as possible. The second largest fish 65 with his elder brother, but the youngest one did not. He said that there was much 66 for their activities, so he would not worry at all and still swam around 67.At last, the largest fish returned to the 68 by jumping over the lowest part of the boat. The second largest fish also succeeded in 69 his eider brother in the other side of water. But the youngest one didn't follow them and still swam joyfully. Two hours later, when the 70 rose up, the water in the small shallow corner dried up. The fish who did not try to return to the sea died of lack(缺乏)of water. 61. A. listen to B. look after C. talk with D. worry about 62. A. dared B. hated C. refused D. stopped 63. A. allowed B. given C. invited D. taken 64. A. in safety B. in doubt C. in danger D. in peace 65. A. agreed B. talked C. compared D. discussed 66. A. time B. food C. water D. air 67. A. slowly B. sadly C. luckily D. happily 68. A. sea B. river C. lake D. pond 69. A. catching B. joining C. taking D. telling 70. A. storm B. stars C. moon D. sun【主旨大意】本文讲了三条小鱼相依为命的长大,有一天,被带到了浅水处。
最大的鱼意识到危险,便跳回深水第二条也随之回去只有最小的鱼不以为然,最后死于缺水提示人们要意识到潜在的危险61. B 由句意可知:三条小鱼的父母死后,它们不得不日复一日的相互照顾着其中A意为“听”;B意为“照顾;照料”;C意为“交谈”;D意为“担心”62. A 由句意可知:它们长大后不敢去更深更远的地方去游泳63. D 由句意可知:一天早上三条小鱼被大浪头带到了浅水处而且后一句中“A small boat was taken there, too”也可知应选D64. C 由句意可知:因为那条船正好位于它们的前面,最大的这条鱼发现了它们正处于危险中,必须找到一条路尽快的离开65. A 由句意可知:第二条大鱼同意它大哥的想法,但最小的鱼不同意故选A,构成短语“agree with”66. C 由句意可知:最小的鱼认为这儿有供它们活动的许多水67. D 由句意可知:它(最小的鱼)不愿离开这儿,觉得在这儿仍旧能快乐地四处游动68. A 由句意可知:最大的鱼回到海里69. B join sb in…意为“和某人一起加入某种活动中”,故选B70. D 由句意可知:两小时后,当太阳升起来后,浅水区的水被晒干。
故选D结束9、【2012上海】Choose the words or expressions and complete the passage(选择最恰当的单词或词语完成短文):(12分) Tiffany, a 16-year-old girl, was very, shy. Last September, her best friend, Sophie, moved abroad with her family because she had to continue her studies in America. She even said she would not come back for at least a few years. Tiffany became 80 and helpless. "I was really sad the moment I heard the bad news and I didn't know what to do," Tiffany recalled (回忆). "I 81 myself in my room for a whole week. It was then that my aunt took me to asports club one Saturday and I saw' so many young people playing various sports there. I signedup for a beginners' course in volleyball and since then I have been playing this sport. Now Ipractise twice a week there. It is wonderful playing sports in this club and I have made lots of 82 as well. What's more, I feel I am much healthier than before." The most basic aim of playing sports is that you can improve your health even if you are not very good at sports. 83 , you can get to know a circle of people at your age while playing sports. Tiffany used to be a very quiet girl. Since she joined the sports club, she has opened up herself and now she ha。